canvas-Bolfoto Julianaplein huidige situatie

Verleggen kabels en leidingen omgeving Julianaplein begonnen

John8 juni 2016Julianaplein


In de omgeving van het Julianaplein is een begin gemaakt met het verleggen van kabels en leidingen. Er staan veel verschillende werkzaamheden op het programma, vooral rond de Maaslaan en de Papiermolenlaan. Omwonenden gaan hiervan enige overlast ondervinden. Voor het verkeer is de hinder beperkt.

In 2017 begint de ombouw van de zuidelijke ringweg. Op het Julianaplein verdwijnen de verkeerslichten. Het verkeersplein wordt ongelijkvloers, zodat de verschillende verkeersstromen elkaar niet meer kruisen. Het nieuwe verkeersplein vraagt meer ruimte. Dat betekent dat er een nieuwe plek moet worden gezocht voor veel kabels en leidingen die hier in de grond liggen. Deze omvangrijke klus begint nu al, zodat de aannemer in 2017 met de ombouw van de zuidelijke ringweg kan beginnen.
Bolfoto Julianaplein huidige situatie
Bolfoto Julianaplein huidige situatie

Het Julianaplein. Links de huidige, rechts de toekomstige situatie. Schuif de oranje lijn naar links of rechts om te zien wat er verandert.

Opdrachtgever voor de verleggingen zijn de eigenaren van de kabels en leidingen. Dat zijn onder andere Enexis (energie), Waterbedrijf Groningen (water), de gemeente Groningen (riool) en telecombedrijven. Projectorganisatie Aanpak Ring Zuid coördineert de werkzaamheden.

Werkzaamheden in 2016

De plattegrond hieronder laat zien waar en wanneer in 2016 kabels en leidingen worden verlegd in de omgeving van het Julianaplein.

kaartje verleggen kabels en leidingen Julianaplein 2016
De verleggingswerkzaamheden vanaf juni 2016 rond het Julianaplein. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Hinder en verkeersmaatregelen

De werkzaamheden brengen hinder met zich mee voor omwonenden. Hoe groot de hinder is, hangt vooral af van de gebruikte technieken. Lees hier meer over op de pagina Bouwtechnieken bij verleggen kabels en leidingen.

De werkzaamheden kunnen gevolgen hebben voor het verkeer. Als het nodig is, stellen we in overleg met de gemeente omleidingsroutes in voor auto’s en fietsers. Parkeerplaatsen kunnen tijdelijk komen te vervallen. Deze maatregelen dragen bij aan de veiligheid van de uitvoerders, de omwonenden en de verkeersdeelnemers.

Informatie

Omwonenden van het Julianaplein hebben in april 2016 een presentatie (pdf, 3.5 MB) (pdf).

Voordat de aannemer ergens aan de slag gaat, informeert hij de omwonenden per brief. In die brief staat wanneer de werkzaamheden precies starten en wat de verwachte overlast is.


Lees ook: