canvas-JvK_20160321_Fietskluis_05

Groningen verleidt forensen om uit de auto te komen

John23 maart 2016


Hoe meer forensen in de spits de auto inruilen voor de fiets of het OV, hoe meer de verkeersdrukte rond Groningen afneemt. En dat is de komende jaren hard nodig, als de zuidelijke ringweg op de schop gaat. Groningen Bereikbaar onderneemt en ondersteunt daarom verschillende initiatieven om de forens te verleiden over te stappen. Deze week werd een Park & Bike in gebruik genomen op P+R Hoogkerk en was de aftrap van de landelijke campagne Rij2op5.

De nieuwe Park & Bike op P+R Hoogkerk is geopend door wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen, tevens voorzitter van de stuurgroep Groningen Bereikbaar, en voorzitter Henk Brink van het Trio Beter Benutten Regio Groningen-Assen. Zij deden dit samen met vertegenwoordigers van DUO, Noorderpoort en het Alfa-college, de eerste huurders van stallingsplaatsen.

Uit de spits

Ook projectdirecteur Ton Swanenberg van Aanpak Ring Zuid was bij de opening in Hoogkerk aanwezig. “Vanaf 2017 gaat de zuidelijke ringweg op de schop. We hebben met de opdrachtnemer afgesproken dat in principe in beide richtingen steeds twee rijstroken open blijven. Daardoor stroomt het verkeer overdag goed door. Maar in de spits schiet de capaciteit tekort. Vandaar dat wij samen met Groningen Bereikbaar automobilisten willen verleiden om uit de spits te blijven. Bijvoorbeeld door eerder of later te reizen of door een ander vervoermiddel te kiezen. Zoals de fiets of de e-bike. En wie wat verder van de stad woont, kan de auto gratis op een P+R parkeren en vanaf daar de fiets nemen. Vanaf P+R Hoogkerk bijvoorbeeld fiets je in een kwartiertje naar de binnenstad. Dat hoeft dus zeker niet méér tijd te kosten. En wat extra beweging is ook lekker meegenomen.”


Lees ook: