canvas-2015-03-10 15.27.29

Studenten bedenken creatieve oplossingen om stad bereikbaar te houden

John Brouwer12 maart 2015


Hoe houd je de verschillende wijken van Groningen bereikbaar als de zuidelijke ringweg op de schop gaat? Zestig tweedejaars studenten van de Rijksuniversiteit Groningen hebben hiervoor in de voorbije weken strategieën uitgedacht. Een expertpanel bekeek deze week of de ideeën van de studenten haalbaar, volledig en origineel zijn. De beste ideeën komen terecht in een adviesrapport voor Groningen Bereikbaar.


Zet rondvaartboten in, maak een ‘park-and-bike’-terrein voor forensen, ga bakfietsen verhuren aan winkelend publiek en verf gekleurde lijnen op de wegen voor fietsers naar belangrijke bestemmingen. Dat is een greep uit de rijke oogst aan ideeën van de studenten 'Technische Planologie' en 'Sociale Geografie en Planologie'.

De ideeën zijn voorgelegd aan een panel met deskundigen op het gebied van onder andere mobiliteit, verkeersmanagement en gedragspsychologie. De experts bekeken de ideeën van alle kanten en stelden kritische vragen. De studenten gaan de ideeën de komende weken aanpassen, verbeteren en uitwerken. De Student Advies Commissie van Groningen Bereikbaar verwerkt de beste ideeën in een adviesrapport. Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid nemen dit advies mee in de aanpak om de stad de komende jaren bereikbaar te houden.

Inspirerend

Het expertpanel bleek wederzijds inspirerend. De studenten konden sparren met deskundigen en kregen direct te horen wat de sterke en de minder sterke kanten van hun ideeën zijn. Docent Tim Busscher was vooral blij met de actieve houding van de studenten. “Doordat ze hun ideeën moeten verdedigen tegenover deskundigen uit de praktijk, hebben ze een actievere rol dan bij een hoorcollege.” De experts op hun beurt waren aangenaam verrast door de frisse ideeën en originele invalshoeken. Bij de evaluatie drukten de experts de studenten dan ook het hart om die creativiteit vast te houden. “Laat je niet verlammen door onze opmerkingen, blijf out-of-the-box denken. Alleen zo kunnen jullie oplossingen verzinnen die een aanvulling zijn op onze eigen plannen.”

,89275433a75270a7e4d194a5a00f14c300e18ecf_f2178

Lees ook: