Dag van de Bouw 2023


Zaterdag 17 juni 2023 stellen we onze drie grootste bouwplaatsen open voor publiek. Een unieke kans om de indrukwekkende bouwplaatsen van Aanpak Ring Zuid te bezoeken en de werkzaamheden van dichtbij te zien. Het bezoeken van de Dag van de Bouw is helemaal gratis. Aanmelden is niet nodig. De bouwplaatsen en ons informatiecentrum zijn open van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Bouwplaats Vrijheidsplein

Het Vrijheidsplein is het grote verkeersplein bij de Gasunie. Het plein wordt helemaal ongelijkvloers. Dat betekent dat de verschillende verkeersstromen hun eigen baan krijgen, op verschillende hoogtes.

Wie hier al even niet meer geweest is, kijkt zijn ogen uit. Bezoekers kunnen over de nieuwe verbindingsboog wandelen waarover straks het autoverkeer van Julianaplein naar Ring West rijdt. Ook is goed te zien dat we de westelijke ringweg hier aan het ophogen zijn met eps-blokken. Maak met deze opvallend lichte blokken zelf een mooie muur! Op je route over deze bouwplaats kun je genieten van een gratis ijsje.

Toegang tot bouwplaats Vrijheidsplein: Expositielaan, achterzijde MartiniPlaza.

Bouwplaats Julianaplein

Het Julianaplein is het drukste verkeersplein in het noorden van Nederland. Elke dag passeren hier meer dan 100.000 auto’s. Hier bouwen we aan een ongelijkvloers plein zonder verkeerslichten, waar autoverkeer uit en van de richtingen Drachten, Assen en Hoogezand veilig en ongehinderd kunnen doorrijden.

De bouwplaats van het Julianaplein is reusachtig groot. Het oude Julianaplein is intussen helemaal ontmanteld. Het verkeer maakt gebruik van een tijdelijk verkeersplein. Daarnaast is de nieuwbouw begonnen. Sta stil op de plek waar straks onophoudelijk al het verkeer langsrijdt. Bekijk de ingangen van de tunnels en sta versteld van de hoeveelheden ijzer, beton en zand die we verwerken. Grote machines en kranen maken het beeld compleet. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen en smullen van een (gratis) portie poffertjes.

Toegang tot bouwplaats Julianaplein: Brailleweg en hoek Maaslaan/Merwedestraat.

Bouwplaats Verdiepte ligging

Een deel van de zuidelijke ringweg ligt straks onder de grond. Vanaf de Hereweg tot aan het Oude Winschoterdiep bevindt de ringweg zich straks in een verdiepte ligging. De verdiepte ligging is ruim een kilometer lang en een meter of acht diep. Op drie plekken leggen we ‘deksels’ over de weg. Hierop komt een nieuw groen park: het Zuiderplantsoen.

De bouwplaats van de verdiepte ligging, vlak naast de ringweg, is normaal amper zichtbaar. De betonnen bak voor de verdiepte ligging, met metershoge muren, is inmiddels zo goed als klaar. Loop over de toekomstige ringweg en probeer je voor te stellen hoe het gaat worden. Bekijk video’s, impressies en informatieborden. Kinderen kunnen zelf met een kleine kraan in een bult zand spelen of happy stones beschilderen. Koffie, thee en limonade zijn gratis.

Toegang tot bouwplaats Verdiepte ligging: Papiermolenlaan (fietsenstalling Papiermolen). Afrit Hereweg is afgezet voor verkeer.

Informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid

Dé blikvanger in ons informatiecentrum is de meterslange maquette waarop de eindsituatie van de ringweg is afgebeeld. De ingewikkelde plannen worden hier snel duidelijk. Met de duizenden huisjes en boompjes is de maquette een waar kunststukje, waar je urenlang naar zou kunnen kijken en steeds iets nieuws ontdekt.

In ons informatiecentrum zijn veel experts aanwezig die toelichting kunnen geven op het project en de werkzaamheden, en al uw vragen kunnen beantwoorden.

Bekijk ook de boeiende Expositie 250 Jaar Rijkswaterstaat.

Informatiecentrum: Paviljoen Ring Zuid, Muntinglaan 2, Groningen.

Bezoekersinformatie

Vervoer en parkeren

Rond de bouwplaatsen zijn de mogelijkheden om een auto te parkeren beperkt. We vragen iedereen om zo veel mogelijk lopend of op de fiets te komen. Bij de bouwplaatsen zijn fietsparkeerplekken.

Wie van buiten de stad komt, raden we aan gebruik te maken van de P+R-terreinen aan de rand van de stad. U kunt hier gratis parkeren. Vanaf hier rijden ongeveer elk kwartier bussen naar het station Groningen. Vanaf het station zijn de bouwplaatsen binnen een kwartier te bereiken, lopend, fietsend of met een bus.

Wie toch met de auto komt, kan betaald parkeren op het terrein van MartiniPlaza, in de Rivierenbuurt en in de omgeving van openluchtzwembad De Papiermolen. Houdt u rekening met de wegafsluitingen. Op onze kaart Wat is dicht kunt u zien waar u met de auto wel en niet langs kunt.

Toegangen

Via opvallende wegwijzers geleiden we de bezoekers naar de toegangen van de bouwplaatsen en het informatiecentrum. Deze toegangen zijn duidelijk te herkennen aan bouwhekdoeken, vlaggen en beachflags.

Kleding

U bevindt zich op een bouwplaats, afgeschermd van de werkzaamheden. U hoeft geen veiligheidsschoenen of oranje jas of een helm te dragen. Wel kan het zanderig en modderig zijn. We raden stevige schoenen aan. Hoge hakken zijn op een bouwplaats niet praktisch.

Mindervaliden

We vinden het belangrijk dat iedereen op de bouwplaats kan kijken. Ook mensen die minder goed ter been zijn, zijn van harte welkom. Voor u kunnen we op sommige plekken een route begaanbaar maken. Wilt u hiervan gebruik maken, meldt u zich dan aan via info@aanpakringzuid.nl. U krijgt dan een mail van ons met meer informatie over wat er mogelijk is.