Dag van de Bouw 2023


Zaterdag 17 juni 2023 stellen we onze drie grootste bouwplaatsen open voor publiek. Een unieke kans om de indrukwekkende bouwplaatsen van Aanpak Ring Zuid te bezoeken en de werkzaamheden van dichtbij te zien. Het bezoeken van de Dag van de Bouw is helemaal gratis. Aanmelden is niet nodig. De bouwplaatsen en ons informatiecentrum zijn open van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Bouwplaats Vrijheidsplein

Het Vrijheidsplein is het grote verkeersplein bij de Gasunie. Het plein wordt helemaal ongelijkvloers. Dat betekent dat de verschillende verkeersstromen hun eigen baan krijgen, op verschillende hoogtes.

Wie hier al even niet meer geweest is, kijkt zijn ogen uit. Bezoekers kunnen over de nieuwe verbindingsboog wandelen waarover straks het autoverkeer van Julianaplein naar Ring West rijdt. De werkzaamheden gaan hier gewoon door. Je loopt dus langs de werkzaamheden over de verbindingsboog! Ook is goed te zien dat we de westelijke ringweg hier aan het ophogen zijn met eps-blokken. Maak met deze opvallend lichte blokken zelf een mooie muur! Op je route over deze bouwplaats kun je genieten van een gratis ijsje.

Toegang tot bouwplaats Vrijheidsplein

Toegang via Expositielaan, achterzijde MartiniPlaza. Daar zijn fietsparkeerplekken.

Bouwplaats Julianaplein

Het Julianaplein is het drukste verkeersplein in het noorden van Nederland. Elke dag passeren hier meer dan 100.000 auto’s. Hier bouwen we aan een ongelijkvloers plein zonder verkeerslichten, waar autoverkeer uit en van de richtingen Drachten, Assen en Hoogezand veilig en ongehinderd kunnen doorrijden.

De bouwplaats van het Julianaplein is reusachtig groot. Het oude Julianaplein is intussen helemaal ontmanteld. Het verkeer maakt gebruik van een tijdelijk verkeersplein. Daarnaast is de nieuwbouw begonnen. Sta stil op de plek waar straks onophoudelijk al het verkeer langsrijdt. Bekijk de ingangen van de tunnels en sta versteld van de hoeveelheden ijzer, beton en zand die we verwerken. Grote machines en kranen maken het beeld compleet. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen en smullen van een (gratis) portie poffertjes.

Toegang tot bouwplaats Julianaplein

Toegang via Brailleweg. Voetgangers kunnen over de Muntingbrug linksaf en dan bij de verkeersregelaars de Brailleweg oversteken. De oversteek is niet voor fietsers. Kom je met de fiets, zet je fiets dan bij het Paviljoen of Noorderpoort.

Toegang via hoek Maaslaan/Merwedestraat: (bij de Papiermolentunnel). Parkeer je fiets bij het Parcivalcollege (Merwedestraat 98).

Bouwplaats Verdiepte ligging

Een deel van de zuidelijke ringweg ligt straks onder de grond. Vanaf de Hereweg tot aan het Oude Winschoterdiep bevindt de ringweg zich straks in een verdiepte ligging. De verdiepte ligging is ruim een kilometer lang en een meter of acht diep. Op drie plekken leggen we ‘deksels’ over de weg. Hierop komt een nieuw groen park: het Zuiderplantsoen.

De bouwplaats van de verdiepte ligging, vlak naast de ringweg, is normaal amper zichtbaar. De betonnen bak voor de verdiepte ligging, met metershoge muren, is inmiddels zo goed als klaar. Loop over de toekomstige ringweg en probeer je voor te stellen hoe het gaat worden. Bekijk video’s, impressies en informatieborden. Kinderen kunnen zelf met een kleine kraan in een bult zand spelen of happy stones beschilderen. Koffie, thee en limonade zijn gratis.

Toegang tot bouwplaats Verdiepte ligging

Toegang via Papiermolenlaan. Parkeer je fiets bij fietsenstalling zwembad Papiermolen of bij het Parcivalcollege (Merwedestraat 98). De afrit Hereweg is afgezet voor verkeer.

Informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid

Dé blikvanger in ons informatiecentrum is de meterslange maquette waarop de eindsituatie van de ringweg is afgebeeld. De ingewikkelde plannen worden hier snel duidelijk. Met de duizenden huisjes en boompjes is de maquette een waar kunststukje, waar je urenlang naar zou kunnen kijken en steeds iets nieuws ontdekt.

In ons informatiecentrum zijn veel experts aanwezig die toelichting kunnen geven op het project en de werkzaamheden, en al uw vragen kunnen beantwoorden.

Bekijk ook de boeiende Expositie 225 Jaar Rijkswaterstaat.

Informatiecentrum: Paviljoen Ring Zuid, Muntinglaan 2, Groningen.

Alle activiteiten op een rij

Wat is er te doen op de Dag van de Bouw bij Aanpak Ring Zuid?

Bouwplaats Vrijheidsplein

Wandelen over de nieuwe verbindingsboog

Kijken in verdiepte deel Vrijheidsplein

Uitkijken op nieuwe viaducten Ring West

Muur bouwen met EPS-blokken

Demonstratie robotplotter

Cadeautjesmuur Gastvrij Groningen

Gratis ijsjes en limonade

Bouwplaats Julianaplein

Bekijken bouwplaats inclusief tunnels

Lopen over het dek verbindingsboog Hoogezand-Assen

Uitleg over ovonde en Julianabrug

Bekijken machines en kranen

Laat je rondrijden in een golfkarretje

Kinderen op de foto in vrachtwagen

Voor kinderen: springkussen

Gratis poffertjes

Gratis koffie, thee en limonade

Bouwplaats Verdiepte ligging

Loop door de bouwkuip van de verdiepte ligging, met tunnels

Bekijken machines en kranen

Fotobooth: op de foto in bouwkleding

Simulator: zelf een kraan besturen

Bekijken video’s, impressies en informatieborden

Kinderen: met kraan in het zand spelen, happy stones schilderen en stoepkrijten.

Gratis koffie, thee en limonade

Paviljoen

Bekijken maquette en uitleg krijgen over de eindsituatie

Foto-expositie Rijkswaterstaat 225 jaar

Maak kennis met Groningen Bereikbaar

Kinderen: happy stones schilderen en laat je schminken

Gratis koffie, thee en limonade

Mensen slecht ter been

Rondrijden op Julianaplein en verdiepte ligging (na aanmelding via info@aanpakringzuid.nl). Gesponsord door Kor Wiersema (Stefko)

Bezoekersinformatie

Vervoer en parkeren

Rond de bouwplaatsen zijn de mogelijkheden om een auto te parkeren beperkt. We vragen iedereen om zo veel mogelijk lopend of op de fiets te komen.

Wie van buiten de stad komt, raden we aan gebruik te maken van de P+R-terreinen aan de rand van de stad. U kunt hier gratis parkeren. Vanaf hier rijden ongeveer elk kwartier bussen naar het station Groningen. Vanaf het station zijn de bouwplaatsen binnen een kwartier te bereiken, lopend, fietsend of met een bus.

Lopend vanaf het station is het het meest handig om de Merwedestraat te nemen om de bouwplaats aan het Julianaplein te bereiken. Van daaruit kunt u alle bouwplaatsen lopend bereiken.

Fiets

Bij de bouwplaatsen zijn fietsparkeerplekken. Bij het Julianaplein kan de fiets geparkeerd worden bij het ParcivalCollege aan de Merwedestraat.

Bushaltes

Voor de Verdiepte Ligging: halte Hereweg ter hoogte van het Sterrebos (lijn 50 en 51).
Voor het Julianaplein: halte Parkbrug (lijn 7, 9 en 19).
Voor het Vrijheidsplein: halte Leonard Springerlaan (lijn 10).
Voor het paviljoen: halte Leonard Springerlaan op de Paterswoldseweg (lijn 10).

Auto

Wie toch met de auto komt, kan betaald parkeren op het terrein van MartiniPlaza, in de Rivierenbuurt en in de omgeving van openluchtzwembad De Papiermolen. Houdt u rekening met de wegafsluitingen. Op onze kaart Wat is dicht kunt u zien waar u met de auto wel en niet langs kunt.

Toegangen

Via opvallende wegwijzers geleiden we de bezoekers naar de toegangen van de bouwplaatsen en het informatiecentrum. Deze toegangen zijn duidelijk te herkennen aan bouwhekdoeken, vlaggen en beachflags.

Kleding

U bevindt zich op een bouwplaats, afgeschermd van de werkzaamheden. U hoeft geen veiligheidsschoenen of oranje jas of een helm te dragen. Wel kan het zanderig en modderig zijn. We raden stevige schoenen aan. Hoge hakken zijn op een bouwplaats niet praktisch.

Mindervaliden

We vinden het belangrijk dat iedereen op de bouwplaats kan kijken. Ook mensen die minder goed ter been zijn, zijn van harte welkom. Voor u kunnen we op sommige plekken een route begaanbaar maken. Wilt u hiervan gebruik maken, meldt u zich dan aan via info@aanpakringzuid.nl. U krijgt dan een mail van ons met meer informatie over wat er mogelijk is.

Fiets- en wandelroute langs alle locaties

Wil je met het mooie weer op de fiets komen en wil je alle locaties zien? Dat kan. We hebben een fietsroute voor je uitgezet. Trappen maar! Voor de wandelaars is er een wandelroute.

Met dank aan

Voor de Dag van de Bouw bedanken we deze (onder)aannemers voor het beschikbaar stellen van materiaal en menskracht.

Boels
Calamiteitendienst
Entjes b.v.
Gjaltema Groep
Henk van Tongeren
Max Bögl
MUG
NBC Noorder Betonpompen Centrale
Oosterhof Holman
Theo Pouw Groep
Roelofs
Sjouke Dijkstra
Stefko
SWARCO
Wagenborg
Züblin

Fotowedstrijd

Natuurlijk heb je tijdens de Dag van de Bouw je mobiel bij je, want je kunt op onze bouwplaatsen de prachtigste foto's maken. Daarom hebben we een fotowedstrijd opgezet. Plaats je mooiste foto genomen op de Dag van de Bouw op Facebook of Instagram en tag ons door @aanpakringzuid.nl aan je bericht toe te voegen. Zet er ook deze hashtag bij: #dagvandebouw. De vier mooiste foto's komen op A3-formaat in ons informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid te hangen, met de naam van de fotograag erbij. Je krijgt zelf ook een mooie afdruk. Plaats je foto uiterlijk maandag 19 juni.