Sloop spoorviaduct


Van 3 tot en met 11 augustus slopen we het viaduct van de zuidelijke ringweg over het spoor. In die periode is er geen treinverkeer mogelijk. We moeten in deze periode dag en nacht werken. Omwonenden kunnen hiervan overlast ondervinden. De voorbereidende werkzaamheden beginnen op 20 juli.

De sloop van het spoorviaduct maakt deel uit van de sloop van de oude zuidelijke ringweg tussen het Julianaplein en de Europaweg. Dit deel van de ringweg wordt vervangen door een verdiept liggende ringweg. Deze loopt onder het spoor door. De verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg gaat op 2 september 2024 open voor verkeer.

Planning

Voor de sloop hebben we de oude ringweg ingedeeld in zeven vakken.

20240530 kaart sloop ringweg2

Het spoorviaduct ligt in vak 4. In de tabel hieronder staat de globale planning van de sloop van vak 4.

Werkzaamheden

Periode

Frezen asfalt en puinbaan zuidbaan

afgerond

Verwijderen muurtjes en lichtmasten

afgerond

Frezen asfalt en puinbaan noordbaan

afgerond

Zagen en boren liggers

afgerond

Slopen ringweg bij Helperzoom

23-30 juli

Weghalen asbestliggers

23 juli – 19 augustus

Slopen ringweg bij Verl. Lodewijkstraat

27 juli - 1 augustus

Slopen ringweg bij spoor

5-9 augustus

Vanwege de werkzaamheden rijden er van 3 tot en met 11 augustus 2024 geen treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark.

ProRail voert in deze periode ook werkzaamheden uit bij station Groningen.

Overlast

Omwonenden kunnen overlast ondervinden van de werkzaamheden, zoals geluid en trillingen. Omdat de sloop in een beperkte tijd moet worden uitgevoerd, moeten we in de periode van 3 tot en met 11 augustus ook in de avonduren en 's nachts werken. De werkzaamheden die de meeste overlast geven, voeren we zo veel mogelijk overdag uit.

Wegafsluitingen en omleidingen

Vanwege de werkzaamheden is de onderdoorgang bij de Verlengde Lodewijkstraat sinds 1 juli afgesloten voor alle verkeer. De onderdoorgang bij de Helperzoom is al langere tijd dicht.

Fietsers en voetgangers van en naar station Groningen Europapark kunnen gebruikmaken van een tijdelijk fiets- en voetpad langs het Oude Winschoterdiep. Of ze kunnen via de Helperzoom, de Kempkensberg en de Hereweg.

20240710 Omleidingen rondom station Europaparkjpg
Omleidingen rondom station Groningen Europapark. Kaart: Groningen Bereikbaar.

Gevolgen voor de treinreis

• Van zaterdag 3 tot en met zondag 11 augustus rijden er geen treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark.

• Dit heeft invloed op de trajecten tussen Groningen en Assen, Veendam, Winschoten en Weener (D).

• Arriva en NS zetten voor de reizigers van deze trajecten bussen in tussen de stations Groningen en Groningen Europapark.

• Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd. De extra reistijd kan oplopen tot 15 minuten.

• De treinvervangende bussen zijn rolstoeltoegankelijk.

• Het meenemen van fietsen in de treinvervangende bussen is niet mogelijk.

• Voor veel reizigers van en naar de stad, is de beste optie om niet via station Groningen, maar rechtstreeks via station Groningen Europapark te reizen.

Treinvervangende bussen

Arriva en NS rijden vervangende bussen tussen station Groningen en station Groningen Europapark. Reizigers die gebruik willen maken van deze bussen hebben een geldig vervoerbewijs nodig, zoals een OV-chipkaart of betaalpas. Inchecken kan op het station van vertrek en uitchecken kan op het station van bestemming. Bij de haltes van de treinvervangende bussen staan in- en uitcheckpalen van NS en Arriva. Op station Europapark arriveren en vertrekken de treinen van en naar Assen, Veendam, Winschoten en Bad Nieuweschans/Weener (D). Bestaande aansluitingen kunnen niet worden gegarandeerd.

Reisinformatie

Meer informatie over de dienstregeling is te vinden via de reisplanners. Vanaf 10 dagen voor de reisdatum is een actueel reisadvies te vinden in de Arriva-app of NS-app en/of via de website van Arriva en NS. Reguliere buslijn in Groningen zijn te vinden op de website van Qbuzz.