Intrillen damwandplanken


Aannemer Combinatie Herepoort maakt vanaf half juli 2019 de bouwkuip waarin de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg wordt gebouwd. De verdiepte ligging is ongeveer 1100 meter lang. In totaal moet er voor ongeveer 2500 meter aan damwandplanken worden ingetrild. Op deze pagina lees je er alles over.

Damwandplankenteller

Nog 2900 meter damwanden te gaan
0% voltooidLaatste geactualiseerd: maandag 18 januari 2021 17:15
Bovenstaande damwandplankenteller toont het aantal meters inclusief de tussenwanden (de damwandplanken die haaks op de wanden worden geplaatst).

Overzicht locaties damwandplanken voor de verdiepte ligging

Op deze kaart is te zien op welke plekken er nog damwandplanken ingetrild moeten worden. Deze kaart wordt regelmatig geactualiseerd.

Aanleiding

Op verschillende plekken in Groningen werken we aan het vernieuwen van de zuidelijke ringweg. Een deel van de ringweg wordt verdiept aangelegd. Dat betekent dat de weg uit het zicht verdwijnt. Bovenop de weg komen drie ‘deksels’. Dit zijn brede viaducten waarop een nieuw park komt: het Zuiderplantsoen.

De bouwkuip van de verdiepte ligging wordt ruim een kilometer lang, en komt te liggen tussen het Julianaplein en het Europaplein. De bouwkuip wordt gevormd door een stalen damwand. Deze damwand wordt opgebouwd uit damwandplanken, die we acht tot dertig meter diep de bodem intrillen.

Zuiderplantsoen - oude winschoterdiep - 2030
Zuiderplantsoen - oude winschoterdiep - 2013

Tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep wordt de zuidelijke ringweg verdiept aangelegd. Links de oude, rechts de toekomstige situatie. Schuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.