20210810_212012 header Lubeckweg - foto ARZ John Brouwer

STRAKS: Dit verandert er aan de Lübeckweg

John11 augustus 2021Oost


Veel Groningers kennen de Lübeckweg als de weg langs het pand van het Dagblad van het Noorden. Wat verandert er aan deze weg door de ombouw van de zuidelijke ringweg?

Lübeckweg nu

De Lübeckweg loopt parallel aan de zuidelijke ringweg en verbindt momenteel de Bornholmstraat met de Europaweg. Heb je bijvoorbeeld gewinkeld bij Ikea, dan kun je via de Bornholmstraat en de Lübeckweg naar de Europaweg. Ga je bij de verkeerslichten rechtdoor, dan kom je op de oprit van de zuidelijke ringweg richting het Julianaplein.

De Lübeckweg kon je tot voor kort ook bereiken via de afrit van de zuidelijke ringweg. Wie vanuit het oosten aan kwam rijden, kwam via deze afrit en een scherpe bocht op de Lubeckweg uit. Je kon hier alleen naar links, richting de Europaweg. In verband met de werkzaamheden aan de ringweg is deze afrit in juni 2020 afgesloten.
Lubeckweg 2030
Lubeckweg 2013

De Lübeckweg. Links van de oranje lijn de oude situatie (2013), rechts de toekomstige situatie. Verschuif de oranje balk om de verschillen te zien.

Wat gaat er veranderen?

Op de afbeelding hierboven zie je de links van de oranje lijn de oude situatie en rechts ervan de toekomstige situatie. Door de oranje lijn heen en weer te schuiven, zie je de verschillen.

Op het eerste gezicht lijken de veranderingen beperkt. De Lübeckweg is nog ongeveer even breed en komt nog steeds uit op de Europaweg. Ook het fietspad loopt er nog steeds langs (op de afbeelding van de toekomstige situatie lijkt het fietspad deels verdwenen, maar dat komt doordat de weg straks iets hoger ligt). Straks kun je opnieuw rechtsaf richting het centrum en het UMCG, en links richting het voetbalstadion van FC Groningen.

Het belangrijke verschil is dat de Lübeckweg in de toekomst een afrit is van de zuidelijke ringweg. De weg sluit straks niet meer aan op de rotonde bij de Bornholmstraat. De Lübeckweg is straks voor het verkeer uit het oosten de afrit naar de Europaweg. Het pand waar vroeger het Dagblad van het Noorden in zat, bedrijfsverzamelgebouw Het Kwadraat, is straks alleen nog via de Bornholmstraat en de Kotkastraat te bereiken.

En het autoverkeer dan dat straks vanaf de Bornholmstraat weer richting Julianaplein wil? Dat kan gebruik maken van een nieuwe oprit bij de Bornholmstraat op de zuidelijke ringweg. Deze nieuwe oprit loopt straks onder de Lübeckweg door. Je hoeft dus straks niet meer een lange tijd evenwijdig aan de ringweg te rijden, om pas na de Europaweg in te kunnen voegen. Je komt straks een stuk sneller op de zuidelijke ringweg uit.


Lees ook: