20220826 Plaatsen prefab elementen header Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 02717

Video: Betonblokken voor kabelkanaal verdiepte ligging ingehesen

John2 september 2022Zuiderplantsoen


Afgelopen weken hebben we de kant-en-klare betonblokken voor het kabelkanaal van de verdiepte ligging ingehesen. Het kabelkanaal komt direct aan de zuidzijde van de verdiepte ligging te liggen. Op de video is te zien hoe het inhijsen van betonblokken in zijn werk gaat.

Kabelkanaal

Het kabelkanaal komt langs de gehele lengte van de verdiepte ligging, dus vanaf de Hereweg tot aan het Oude Winschoterdiep. Hierin komen de kabels en leidingen die nodig zijn voor de verdiepte ligging. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidssystemen, ventilatoren, bebording en verlichting. Door deze kabels in een apart kanaal naast de verdiepte ligging te leggen, kunnen we er later goed bij voor onderhoud. Het kanaal sluit aan op het techniekgebouw dat gebouwd wordt op de verdiepte ligging, bij de H.L. Wichersstraat. Dit is het gebouw waarin straks alle techniek van de verdiepte ligging samenkomt. De bouw hiervan is te volgen via onze webcam.

Betonblokken inhijsen

De betonblokken worden van tevoren in de fabriek gemaakt en zijn zo groot dat een mens er in kan staan. Via een grote kraan worden ze op de goede plek gezet. Het inhijsen van de betonblokken is een secuur werkje. Ze moeten als puzzelstukken precies op elkaar aansluiten. De afgelopen week hebben we betonblokken geplaatst bij het Sterrebos. Als voorbereiding hierop hebben we hier vanaf november 2021 tot begin 2022 damwandplanken ingetrild en ingedrukt. Door deze betonblokken te gebruiken, hoeven we hier geen beton te storten. Dat geeft minder overlast voor omwonenden.

Onder het spoor

Al in augustus 2017 hebben we de eerste betonnen elementen voor het kabelkanaal geplaatst. Dat was onder het spoor.

De video is gemaakt door Raymond Bos.


Lees ook: