canvas-2017 Abel Spanninga bijgesneden

'We volgen verschillende projecten vanuit de lucht'Op de website van Aanpak Ring Zuid zijn regelmatig nieuwe luchtfoto’s te zien van de zuidelijke ringweg en omgeving. Abel Spanninga vertelt hoe de foto's worden gemaakt.

Abel Spanninga is bij Rijkswaterstaat projectleider Luchtsurveillance. Abel en twee andere luchtwaarnemers maken de foto’s tijdens de inspectievluchten die Rijkswaterstaat regelmatig uitvoert. Bij deze vluchten komen onder andere de Waddenzee, de Waddeneilanden, havens, stranden, de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl en de rijkswegen in beeld. En dus ook de zuidelijke ringweg van Groningen.

Toezicht

“Het belangrijkste doel van de luchtinspecties is toezicht houden op het naleven van vergunningen en meldingen”, vertelt Abel. “Maar de vluchten geven ook een goed beeld van de voortgang van projecten aan wegen, zoals Aanpak Ring Zuid. Vanaf 2015 hebben we verschillende projecten in het Noorden vanuit de lucht gevolgd, zoals de verdubbeling van de N33 Zuidbroek-Assen, de Haak om Leeuwarden, Knooppunt Joure en de N31 Harlingen.”

Helikopter

De vluchten worden uitgevoerd met helikopter type Airbus 120. “Omdat wij vaak over open water vliegen, is deze helikopter uitgerust met verschillende veiligheidsmiddelen. Bijvoorbeeld een opblaasbaar reddingvlot en opblaasbare tubes bevestigd aan de helikopter (‘float’s). Als het noodzakelijk is kunnen we een noodlanding maken op het water. Verder hebben onze luchtwaarnemers de beschikking over speciale vliegoveralls, overlevingspakken en zwemvesten.”

DSC01234
Abel Spanninga in actie. Foto: Rijkswaterstaat.

Voorbereiding

Op het moment dat Abel de lucht ingaat, is de vlucht al uitgebreid voorbereid. “Vooraf stellen we de locaties vast die we tijdens de vlucht willen inspecteren. Tijdens de vlucht maken wij gebruik van twee digitale fotocamera’s met een verschillend zoombereik, tot 300mm. De foto’s maak ik vanuit een geopend schuifraam in de deur van de helikopter. Verder kunnen wij gestabiliseerde 4K filmopnames maken. Nadat we zijn geland, worden alle waarnemingen via een server verzonden naar ons kantoor. Daar kunnen wij de uitgevoerde vlucht verdere verwerken en afhandelen. De foto’s van de zuidelijke ringweg sturen we naar de projectorganisatie Aanpak Ring Zuid. Zij zetten de foto’s op de website.”

Hieronder enkele foto’s die Abel de afgelopen maanden heeft gemaakt.

20180403 Brailleweg (2)
Grondwerkzaamheden voor tijdelijke weg Brailleweg (april 2018).
20180301 Esperantokruising - H.L. Wichersstraat - Kempkensberg_1
De Esperantokruising, met rechts het gebouw van DUO/Belastingdienst (maart 2018).
Europaplein 02
Het Europaplein, gezien vanuit het noorden richting het zuiden (december 2017).
Helperzoomtunnel (7)
Volop bedrijvigheid voor de bouw van de Helperzoomtunnel (augustus 2017).

Kijk hier voor meer luchtfoto's (6 april 2018).


Lees ook: