canvas-JvK_20160629_Tim_Wiersma_2

“De uitdaging is het onderhouden van contacten met de omgeving”

John30 juni 2016West


Sinds eind mei verleggen medewerkers van A. Hak Infranet kabels en leidingen nabij het Vrijheidsplein en de westelijke ringweg. Ze gebruiken de nieuwste technieken om oude leidingen weg te halen en nieuwe aan te leggen. De klus moet 1 oktober klaar zijn.

Tim Wiersma is namens A.Hak projectleider, en houdt, vanuit een directiekeet aan de Leonard Springerlaan, alles nauwlettend in de gaten. “We vervangen de leidingen voor Enexis, voor Waterbedrijf Groningen en voor Ziggo. Het gaat om werkzaamheden ter voorbereiding van de ombouw van de zuidelijke ringweg.”

De uitdaging

“Als projectleider ben ik betrokken bij het hele proces: van aanbesteden tot en met de oplevering. Ik vind het heel uitdagend, maar niet in de eerste plaats vanwege de techniek. Er komt namelijk zoveel méer bij kijken . Een grote uitdaging hier vind ik het onderhouden van contacten met de omgeving. Er zijn hier grote bedrijven gevestigd die zo min mogelijk last van de werkzaamheden moeten hebben. Om dat in goede banen te leiden hebben we bijvoorbeeld een omgevingsmanager aangesteld.”

Boringen en persingen

“Tot nu toe loopt alles precies volgens de planning, dus ik verwacht dat we op tijd klaar zullen zijn”, vertelt Wiersma. “De leidingen en kabels die we hier weghalen worden vervangen door nieuwe. Dan kunnen onze opdrachtgevers weer tientallen jaren vooruit. We werken deels met technieken waar geen open ontgravingen voor nodig zijn, zoals boringen en persingen. Door het toepassen van deze technieken hoeven we een weg niet meer open te breken, en kunnen we de leidingen gewoon onder de weg door brengen. Zo kan het verkeer gewoon door tijdens de werkzaamheden.”

Grondzuigwagen

Met enige trots wijst Wiersma op een fris-rode wagen die een beetje doet denken aan een fonkelnieuwe brandweerwagen. “Dat is onze ‘grondzuigwagen’. Hij zuigt dus geen water, maar grond. Daarmee kunnen we sleuven zuigen in plaats van deze te graven wanneer we kabels en leidingen verleggen. Door de grond op te zuigen en af te voeren voorkom je dat er bergen aarde langs de weg blijven liggen. En daardoor hebben buurtbewoners minder last van zand of klei aan hun schoenen wanneer ze hun huis inlopen. Ook kunnen we op deze manier graafschades voorkomen. Opgeruimd staat netjes!”


Lees ook: