Studenten Thom en Lara: "In Paviljoen Ring Zuid komen de plannen tot leven"
Dat er tussen theorie en praktijk een wereld van verschil ligt, ontdekten Planologie-student Thom en Rechtenstudente Lara. Als gastheer en gastvrouw ontvangen ze dagelijks mensen in Paviljoen Ring Zuid; het informatiecentrum van project Aanpak Ring Zuid. "Bezoekers kunnen bij ons hun verhaal kwijt en antwoord krijgen op hun vragen.”
Wie de grote bouwhekken en de flinke bulten zand ziet liggen, kan niet anders dan concluderen dat de ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen een klus van formaat is. Toch is het zeker in de beginfase lastig om te zien hoe ver de werkzaamheden zijn en hoe de ringweg er straks uit gaat zien. “Vandaar dat geïnteresseerden van harte welkom zijn in Paviljoen Ring Zuid”, vertellen Thom en Lara. “Hier kun je het project van A tot Z bekijken.”
Stapje voor stapje
De grote maquette midden in het paviljoen is de trots van het informatiecentrum. “Daar lopen mensen vaak als eerste naartoe”, vertelt Lara. “Een aantal markante gebouwen zoals de ‘apenrots’ van de Gasunie en het gebouw van DUO vormen de landmarks. Daardoor kun je heel snel je eigen huis of wijk vinden. Vervolgens kun je precies zien hoe het er straks bij jou in de buurt uit zal zien. Zo’n 3D-bouwwerk is perfect om te vertellen wat er stapje voor stapje gaat gebeuren.”
Bezoekers vinden in het paviljoen bovendien op een interactieve manier veel informatie over het project. Zo kan men met een VR-bril alvast een virtueel ritje maken over de nieuwe ringweg en zijn er op diverse plekken in het paviljoen verhelderende animaties en filmpjes te zien.
Handige hulplijnen
Van de eerste plannen tot aan de uitvoering; Thom en Lara kennen iedere fase uit hun hoofd. “Er zijn ook nog wel wat dingen die we niet weten, hoor”, lacht Thom. “Af en toe krijgen we vragen waarop ook wij het antwoord niet weten. Vaak gaat het om persoonlijke details, zoals: ‘Hoe breed wordt de stoep voor mijn huis?’ Het is voor ons niet mogelijk echt alle kennis tot in detail paraat te hebben. Gelukkig kunnen we daarvoor een aantal hulplijnen inzetten, zoals de communicatieafdeling van Aanpak Ring Zuid.”
Een stukje wijzer
Niet alleen bezoekers gaan na afloop meestal een stukje wijzer naar huis, ook Lara en Thom zelf doen volop nieuwe kennis op. "Neem het tracébesluit; daar hebben we tijdens onze studie volop over gelezen”, geeft Lara als voorbeeld. “Maar nu zie je pas hoe belangrijk zo'n plan is voor het vervolgtraject. Elke kleine wijziging moet door de juridische papiermolen, voordat het tracébesluit wordt aangepast. Dat kun je nog zo vaak lezen, maar hier snap je pas wat het in de praktijk betekent."
"Bezoekers kunnen bij ons hun verhaal kwijt en antwoord krijgen op hun vragen.”
Thom en Lara:
Mensenkennis
Ook op het gebied van mensenkennis doet het tweetal volop wijsheid op. "Af en toe komen er mensen langs met flinke kritiek op het plan", knikt Thom. "Dat mag, daar staan wij voor open. Vaak is een luisterend oor in dat soort gevallen genoeg. En wanneer er echte klachten zijn over de uitvoering van het werk, dan zetten we die altijd door naar de organisatie en proberen we de bezoeker direct in contact te brengen met de juiste personen. Bezoekers het gevoel dat ze hun verhaal kwijt kunnen en worden geholpen: daar doe je het als gastheer voor."
Kijkje in de toekomst
Sinds de opening van het paviljoen, afgelopen zomer, hebben Lara en Thom al heel wat gasten in het informatiecentrum mogen verwelkomen. Vanaf volgend jaar komen daar ook rondleidingen langs de bouwplaats bij. "Op de fiets nemen we mensen mee naar de mooiste uitzichtpunten, vanwaar je de werkzaamheden goed kunt volgen", vertelt Lara enthousiast. "Daar heb ik nu al zin in. Dan krijg je als het ware een kijkje in de toekomst van Groningen. Gaaf om daar onderdeel van te mogen zijn."
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Van 11 november tot recent hebben we gewerkt aan de definitieve inrichting van het Lübeckpad, het fiets- en voetpad tussen de Osloweg en de Europaweg. Helaas kunnen we door leveringsproblemen de werkzaamheden niet volledig afronden in 2024. Daarom is het pad tijdelijk weer opengesteld. De resterende werkzaamheden zijn opnieuw ingepland voor 2025.
In het weekend van vrijdag 6 december tot maandagochtend 9 december werken we aan beide kanten van de N7 aan de oostzijde van de stad, tussen knooppunt Euvelgunne en Westerbroek. We pakken de laatste restpunten aan en voeren betonreparaties uit.
Na de aanleg van de zuidelijke ringweg eind jaren ’60 raakte de H.L. Wichersstraat geïsoleerd van de rest van de wijk de Oosterpoort. De 400 bewoners van deze straat dienden een verzoekschrift bij het college van B&W in voor een onderdoorgang in het Meeuwerderbaanviaduct.