canvas-JvK_20140620_AnjaFreye_1

“Het wordt straks een stuk stiller bij ons”

Sanne Heesterbeek3 juli 2014Zuiderplantsoen


Anja Freije is maar wat blij dat de zuidelijke ringweg de komende jaren op de schop gaat. Als alles klaar is, kijkt de bewoonster van de Kwintlaan straks niet meer uit op het viaduct, maar op een mooie groene weide met bomen. De ringweg wordt immers verdiept aangelegd. “Bovendien wordt het straks een stuk stiller in de achtertuin. Je kunt je wel voorstellen dat we blij zijn met de plannen”, lacht ze.

Film

Freije loopt al een tijdje met een medebewoonster van de Oosterpoort rond op de informatiemarkt als ze aanschuift voor een kop thee. Ze heeft net de film rond de plannen bekeken. “Leuke film”, zegt ze opgewekt. “En erg informatief. Mooi om de plannen op een groot scherm te zien. Ik ben vooral gekomen om me te laten informeren. De sfeer is erg goed.”

Veranderingen in de wijk

Freije omschrijft zichzelf als een echte Oosterpoorter. “Ik woon er al twintig jaar. Het is een leuke wijk met een heel wisselende samenstelling. Ik heb de Oosterpoort nog behoorlijk zien veranderen. Tijdens het tijdperk van Max van den Berg dreigde men zelfs de wijk te slopen. Dit wordt de grootste verandering in jaren.”

Zuiderplantsoen

Freije woont aan de Kwintlaan, een straat verder dan de Esperantolaan waarvan de spoorovergang gaat sluiten. “Als ik op het balkon zit, hoor ik het geruis van de snelweg. Ik zit er dus niet mee dat de snelweg onder de grond wordt gelegd. Ik kijk straks uit op het Zuiderplantsoen in plaats van op de A7. Daar kan ik niet ontevreden over zijn.”

Communicatie

Tot nu toe is Freije erg tevreden over de manier waarop de bewoners worden geïnformeerd. “Voordat we hier kwamen, zijn we al uitvoerig op de hoogte gesteld van de werkzaamheden en de nieuwe situatie. Ik heb ook het gevoel dat de bewoners tegemoet wordt gekomen in de plannen. Bij de Maaslaan is bijvoorbeeld de groene lijn opgeschoven. De Stadjers zijn verder bang dat we de komende jaren in een bouwput komen te wonen. Je moet wel een beetje vertrouwen hebben dat het goed komt.”

Oude Winschoterdiep

Toch heeft Freije wel een puntje van kritiek. Ze vindt het namelijk wel erg jammer dat het Winschoterdiep straks wordt afgesloten. “Het is zo’n mooi stukje Groningen. Ik snap wel dat het moeilijk wordt, maar het lijkt me toch erg mooi als het Winschoterdiep open kan blijven.”


Lees ook: