canvas-20200214_JvK_Cor_Staal_049

Omgevingsmanager Cor Staal: ‘Aanpak Ring Zuid is veel meer dan een stuk asfalt, het draait om mensen’

VONC27 februari 2020


Als twaalfjarige jongen zat omgevingsmanager Cor Staal al dicht op de ringweg van Groningen. Hij zat toen elke dag in de schoolbanken van het Gomarus College, dat grenst aan het Julianaplein. Heel wat jaren later is het Julianaplein weer dagelijkse kost voor Cor. In januari nam hij als omgevingsmanager het stokje over van Marco Sanders. “Het is een eer om bij te dragen aan zo’n groot en uniek project.”

Als geboren Groninger kent Cor de stad op zijn duimpje. Inmiddels woont hij al een tijd in Assen, maar als projectmanager gebiedsontwikkeling bij gemeente Groningen was hij de afgelopen jaren nauw betrokken bij de stad. Deze ervaring komt goed van pas in zijn nieuwe functie. “Aanpak Ring Zuid gaat veel verder dan infrastructuur. Het project zit zo dicht op de leefomgeving van mensen dat de stad er uiteindelijk mooier en beter van wordt.”

Persoonlijk en bereikbaar

Dat het project zo dicht op de leefomgeving zit, betekent echter ook dat inwoners overlast hebben van de werkzaamheden. “Dat kunnen we helaas niet voorkomen”, vertelt de omgevingsmanager. “Wat we wel kunnen, is zo duidelijk en eerlijk mogelijk communiceren hierover.” Cor zet zich daar samen met zijn team voor in. “We gaan bijvoorbeeld niet beweren dat het meevalt, want het valt soms echt niet mee. Daarom is persoonlijke communicatie erg belangrijk, maar ook fysieke bereikbaarheid. Ons informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid is dan ook vier middagen per week open voor omwonenden.”

"Mijn eerste belang is veiligheid en zo min mogelijk hinder voor inwoners. Daarom vind ik het ook erg belangrijk om te weten wat er leeft onder de omwonenden."

Cor Staal

Onderdompelen in Ring Zuid

De afgelopen weken heeft Cor zich ondergedompeld in de details van het project. “Uiteraard kende ik de grote lijnen van Aanpak Ring Zuid. Maar zo’n project echt leren kennen, is een ander verhaal. Als omgevingsmanager is het belangrijk om te weten waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt in het verleden en welke keuzes we nog moeten maken. Hierbij kijk ik altijd vanuit het perspectief van de omgeving. Mijn eerste belang is veiligheid en zo min mogelijk hinder voor inwoners. Daarom vind ik het ook erg belangrijk om te weten wat er leeft onder de omwonenden. Dus sluit ik af en toe aan bij wijk- en buurtoverleggen.”

Oplossingen op maat

Naast brede informatievoorziening via verschillende kanalen zet het project ook stewards in. “Onze stewards zijn veel aanwezig in de omgeving en zorgen regelmatig voor oplossingen op maat. Zij zijn een belangrijke thermometer voor het project en weten op individueel niveau waar pijnpunten liggen. Gelukkig kunnen ze er vaak ook wat aan doen. Is bijvoorbeeld de weg dicht in een periode dat jij net een verhuizing hebt gepland? Dan zoeken we naar een passende oplossing.”

Fast forward

Als Cor een snelle blik vooruit werpt, ziet hij een ringweg waar de hele stad trots op is. “Ik hoop dat omwonenden straks terugkijken op een periode waarin ze, ondanks de nodige hinder, voldoende aandacht, informatie en eventueel oplossingen hebben gekregen.” Persoonlijk kijkt Cor het meest uit naar het stuk tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep waar de ringweg onder de grond verdwijnt. “Het Sterrebos krijgt hier haar oude contouren weer terug en wordt een mooie groene plek. Hiermee voeg je echt weer iets toe aan de stad en de mensen die er wonen. Dat maakt Aanpak Ring Zuid veel meer dan een weg.”

Foto: Jeroen van Kooten






Lees ook: