canvas-20170531_JvK_MarianneBrouwer_2

Kunstenares Marianne Brouwer: "Ik zie hier steeds mooie scènes om te schilderen"Ze deed het al drie keer: een schilderij maken van de werkzaamheden rond de zuidelijke ringweg. Vanuit haar atelier bij zwembad De Papiermolen heeft kunstenares Marianne Brouwer (23) direct zicht op alle bedrijvigheid. Het inspireert haar om te schilderen. "Als je oog hebt voor de schoonheid om je heen, zie je veel mooie dingen. Dat kan ook een bouwput zijn!"

Marianne noemt zichzelf een kunstenaar die het liefst buiten schildert. In november 2016 kreeg ze haar bijzondere atelier bij het zwembad. "Ik liep hier de trap op en het voelde meteen goed. De plek is een beetje verlaten, naast de zuidelijke ringweg en vlakbij een begraafplaats. Vooral ‘s winters met een leeg zwembad geeft dat een wat vervreemdend effect. Voor mij werkt het juist inspirerend. Zeker in gezelschap van de andere creatievelingen die hier werken."

Inspiratiebron

De werkzaamheden aan de ringweg waren al gestart, toen Marianne haar atelier betrok. Ze ziet en hoort alles wat rond de Papiermolenlaan gebeurt. "Ik ben eraan gewend, de dynamiek vind ik fijn. Soms is er geluidsoverlast, maar dat stoort me niet erg. Buiten is mijn inspiratiebron. Daar is beweging, daar gebeurt het." Het eerste schilderij van de werkzaamheden maakte ze op een zonnige, koude middag in november. "Vanaf de opgang naar mijn atelier keek ik op de parkeerplaats en er was veel te zien; er stond allerlei gekleurd werkmaterieel en het licht was prachtig. Dat samenspel wilde ik vangen."

"Straks ga ik de werkzaamheden nog missen"

Rijplaten en werkmannen

En dan is er die middag in januari. Het heeft gesneeuwd en het feloranje materieel buiten contrasteert scherp met het wit. "Dat greep me. Na donkere weken kon ik weer een lichte buitenwereld schilderen. Staand voor mijn atelierraam schilderde ik dezelfde parkeerplaats, maar dan vanuit een andere hoek en met lichte winterse kleuren, tegen abstractie aan." Een tijd later geniet Marianne van de zon aan de achterkant van het gebouw. Bij de fietstunnel is net een opslag geplaatst, overal liggen rijplaten en werkmannen in oranje jassen zijn druk in de weer. "Opnieuw zag ik een mooie scène om te schilderen, het lukte om van bovenaf de sfeer, kleur en actie vast te leggen."

Vrijheid

"Dingen die misschien wat oninteressant lijken - zoals een keet, hek of bouwput - kunnen samen en in relatie tot hun omgeving juist een mooi krachtig geheel vormen", benadrukt Marianne. "Ik probeer bij het schilderen altijd de grens tussen herkenbaarheid en abstractie op te zoeken. Zodat de kijker vrijheid heeft om zélf nog iets in te vullen."

Of er nog meer schilderijen van de ombouw Ring Zuid komen? "Het zou zomaar kunnen. Ik laat me beïnvloeden door wat ik zie, door het weer, door kleur en beweging. Ik ben hier nog lang niet uitgekeken. Straks ga ik de werkzaamheden nog missen!"

20170531_JvK_MarianneBrouwer_1

Nieuwsgierig naar de schilderijen van Marianne? www.mariannebrouwer.nl


Lees ook: