Jannes Huttinga (Combinatie Herepoort): 'De bomen langs de ringweg staan straks prachtig in het gelid'
Door Aanpak Ring Zuid verandert de aanblik van de zuidelijke ringweg. Straks staan langs de hele weg en de A28 in de stad in totaal 1100 zuiliepen. Deze worden nu al in opdracht van Combinatie Herepoort gekweekt in Flevoland, bij boomkwekerij Tonsel in Dronten. Jannes Huttinga is de adviseur vanuit Combinatie Herepoort voor de aankoop en de begeleiding van de bomen.
De zuidelijke ringweg wordt ingericht als een ‘Parkway’. Dat houdt in dat de weg een stedelijke, parkachtige uitstraling krijgt. Kenmerkend aan het Parkway-profiel is dat langs beide zijden van de weg een gelijkmatige rij bomen staat. Hiervoor zijn in totaal 1100 iepen nodig, die uniform en identiek zijn wat betreft, lengte, stamdikte en vorm. “De Columella is de iepsoort die het meest resistent is tegen de zogenaamde iepziekte. Het heeft wat tijd en moeite gekost om zo'n omvangrijke partij iepen bij elkaar te krijgen. Er was geen kwekerij te vinden die 1100 dezelfde zuiliepen kan leveren. Wat tevens van belang was, dat de bomen op 'eigen wortel' zijn gekweekt. Daarom hebben we besloten om dunnere bomen in te kopen en die zelf in een aantal jaren gelijkmatig op te kweken.”
Maat
In 2018 en 2019 heeft Jannes namens Combinatie Herepoort bij verschillende kwekerijen in totaal 1100 zuiliepen ingekocht. “De bomen die we straks gaan planten, moeten volgens het contract een maat hebben van 25-30. Dat betekent dat de stam op 1 meter hoogte een omtrek heeft van 25 tot 30 cm. De bomen zouden geplant worden in 2022/2023. Daarom hebben we bomen ingekocht in de maat 12-14 of 14-16. Zo konden we er zeker van zijn dat we de gevraagde maat konden leveren. Doordat de werkzaamheden vertraging hebben opgelopen, worden de bomen nu geplant vanaf 2023 tot 2025. Ze zullen dan dus iets dikker zijn dan de gevraagde maat.”
Snoeien
De ingekochte iepen zijn allemaal naar kwekerij Tonsel in Dronten gebracht. “Onze kwekerij is gespecialiseerd in een aantal boomsoorten, waaronder de iep”, zegt Carla van Barneveld, eigenaar van de boomkwekerij. “Alle bomen die bij ons zijn aangevoerd, zijn voor aanplant helemaal tot op de stam teruggesnoeid. Alle hoofdwortels zijn verwijderd en alleen de haarwortels zijn intact gelaten. Zo zijn we gestart met 1100 ‘kale’ zuiliepen. In de vervolgjaren hebben we de iepen steeds op eenzelfde wijze gesnoeid, zodat de vorm van de bomen zo veel mogelijk gelijk is en er straks een uniform beeld ontstaat. Ook zorgen we ervoor dat het perceel waar de bomen staan onkruidvrij blijft, zodat bij aanplant de wortelkluit vrij is van onkruiden.”
Meten
Jaarlijks komt Combinatie Herepoort langs in Dronten om de diktegroei van de bomen te meten en te controleren. “Per rij bomen wordt de ontwikkeling, vorm en groei bijgehouden”, legt Jannes uit. “Tot nu toe zijn daarin geen verschillen waarneembaar. De eerste grote partij bomen zal in het najaar van 2023 worden aangeplant. De rest volgt het jaar daarop. We hebben er alle vertrouwen in dat de bomen straks prachtig in het gelid staan.”
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Op vrijdag 4 oktober 2024 gaat de afrit open van de A7/N7 naar Groningen-Centrum, voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten. In deze video vertelt Friso Jongeneel over de laatste werkzaamheden. Eric Bos legt uit hoe belangrijk de nieuwe afrit is voor de binnenstad.
De Brailleweg, een van de toegangswegen naar het centrum, is opnieuw ingericht. Ook is er een nieuwe afrit naar het centrum gekomen, voor het verkeer vanaf de A7/N7 vanuit Hoogkerk/Drachten. Fotograaf Raymond Bos legde de laatste werkzaamheden vast.
Wie over de nieuwe zuidelijke ringweg rijdt, zal zien dat op de blauwe borden niet meer Utrecht wordt vermeld, maar wel onder andere Hengelo. Dat lijkt niet heel logisch, want Hengelo is niet een heel grote plaats en ook best ver weg. Waarom is dat, vragen veel mensen zich af.