20230117 hadassah emmerich bij papiermolen - foto Kunstpunt - IMG_1528

Hadassah Emmerich: ‘Dat de voetgangers en fietsers een droomwereld ervaren, dat lijkt me heel tof’

John27 januari 2023Julianaplein


De nieuwe Papiermolentunnel gaat deze zomer open. De tunnel is straks twee keer zo lang als de oude tunnel. Om de tunnel extra bijzonder te maken en de sociale veiligheid te vergroten, komt er een kunstwerk op de wanden en plafonds. Gekozen is voor een kleurig ontwerp van de Nederlandse kunstenares Hadassah Emmerich. “Ik hoop dat de voetgangers en fietsers het gevoel krijgen dat ze even door een andere wereld gaan. Dat zij een droomwereld ervaren, dat lijkt me heel tof.”

Hadassah Emmerich is een internationaal werkende kunstenaar die exposities heeft gehad in onder andere Jakarta en Berlijn. Ze is vooral bekend van haar grote muurschilderingen. “Als je mijn werk kent, herken je het kunstwerk dat in de Papiermolentunnel komt. Het ligt in lijn met wat ik verder als kunstenaar maak. Het is zowel abstract als figuratief. Zie het als een idyllisch landschap met kunstmatige ornamenten, in een nieuwe combinatie. Het heeft ook een urban feel. Ik houd van stedelijkheid, van hiphop. En het is ook exotisch. Mijn werk sluit aan bij wat mensen nodig hebben in de stad.”

'De tunnel is eigenlijk een soort tentoonstellingshal, met als verschil dat de bezoekers niet bewust voor de kunst komen.'

Werkwijze

Hadassah hanteert een bijzondere werkwijze. “Ik maak schilderingen, die ik in collages verwerk. Ik begin meestal op de computer met het photoshoppen van afbeeldingen die mijn interesse hebben gewekt. Daar bouw ik dan een compositie van, die ik overzet op grote stukken vloervinyl en later afdruk. Dan snijd ik de vormen uit, rol deze met verf in en druk deze weer af. Ook gebruik ik soms de restvormen. De collages die ik voor de Papiermolentunnel heb gemaakt, worden gedrukt op folie. Het schilderen van de tunnel bleek namelijk te veel tijd te vragen. Wat ik zelf interessant vind, is dat de texturen van het vinyl zichtbaar zijn op de folie. Dat laat zien hoe het ontwerp tot stand is gekomen.”

Papier

Wat Hadassah aanspreekt, is dat de tunnel is vernoemd naar een molen die werd gebruikt voor het maken van papier. “Mijn moeder werkte bij de krant. Als kind mocht ik vaak kijken bij de drukkerij, met al die grote machines en die pagina’s die met knippen en plakken werden opgemaakt. Ik vergelijk mijn werkwijze wel met de totstandkoming van een krant. Het is allebei handwerk. De collagetechniek die ik gebruik, zou zonder papier niet mogelijk zijn.”

Landschappen

Het kunstwerk in de tunnel bestaat uit zes verschillende landschappen per wand, gescheiden door kleurstroken. “Dat vind ik spannender dan één langgerekt landschap. Zo kan ik verschillende sferen oproepen. Het is voor het eerst dat mijn kunst in een tunnel komt. De tunnel is eigenlijk een soort tentoonstellingshal, met als verschil dat de bezoekers niet bewust voor de kunst komen. Ik werk hier dus voor een breed publiek, zowel jong als oud. In de omgeving staan veel scholen en er komen ook mensen door de tunnel die naar het zwembad gaan. Ik wil dat alle passanten er blij mee zijn en er een goed gevoel bij hebben.”

Het kunstwerk in de Papiermolentunnel wordt mogelijk gemaakt door Combinatie Herepoort, Aanpak Ring Zuid en Gemeente Groningen. Kunstpunt Groningen begeleidde de kunstopdracht.

IMG_1514
Hadaasah Emmerich in gesprek met medewerkers van Combinatie Herepoort bij de bouw van de Papiermolentunnel. Foto: Kunstpunt.





Lees ook: