canvas-20170126_JvK_Wichersstraat_GerryPiers_2

Gerry Piers sloopt deel H.L. Wichersstraat: “Ik heb een prachtig vak!”

Sanne Heesterbeek1 februari 2017Zuiderplantsoen


In enkele weken tijd is de noordzijde van de H.L. Wichersstraat, op enkele panden na, vakkundig gesloopt. Waar meerdere generaties Stadjers leefden, liggen nu nog stapels bakstenen. “De sloop is goed verlopen, grotendeels volgens planning”, zegt Gerry Piers. Hij is uitvoerder-sloop bij de firma Dusseldorp en moet er op toezien dat alles vakkundig verloopt.

“Slopen is eigenlijk omgekeerd bouwen. Elke handeling die je verricht, heeft gevolgen”,

“Het gaat allemaal naar wens. Al heeft het project wel enige vertraging, omdat we nog wat asbest op het dak aantroffen, dat door specialisten is verwijderd. En vervolgens zat er vorst in de grond waardoor de nutsbedrijven niet aan de slag konden”, zegt hij.

Geprofessionaliseerd

Het slopersvak is de afgelopen tientallen jaren enorm geprofessionaliseerd. Alles wordt van tevoren goed bestudeerd, en over elke handeling is nagedacht. “Slopen is eigenlijk omgekeerd bouwen. Elke handeling die je verricht, heeft gevolgen”, zegt Gerry. Ook moeten er tal van veiligheidsmaatregelen worden genomen, moeten herbruikbare materialen worden verwijderd en moet asbest volgens procedure worden verwijderd.

“Veiligheid staat voorop, uiteraard. Want dakpannen kunnen naar beneden vallen, of een punt van een voorgevel. Daarom hebben al onze medewerkers een VCA veiligheidscertificaat, er is een sloop- en veiligheidsplan, en iedereen heeft ervaring. Bovendien is er zeer regelmatig controle", vertelt Gerry.

Praatje

Af en toe komen buurtbewoners foto’s of filmpjes maken, of een praatje. “Ik vind het slopersvak het mooiste dat er is, mede dankzij de afwisseling!”, aldus Gerry. En hij kan het weten, want zijn vader zat ook in het vak, bij hetzelfde bedrijf (voorheen Jager Midwolde) als transportplanner. Die raadde hem af om dit werk te doen, maar volgens Gerry gaat het werk momenteel aanzienlijk professioneler dan vroeger. Hij doet het werk nu al 25 jaar. Eén keer maakte hij een uitstapje naar een andere branche, maar hij keerde al snel terug naar het slopersvak.

Pot met goud

Tot het afwisselende van zijn baan behoort ook dat hij wel eens bijzondere dingen van vroeger tegen komt. “Zo kwam ik een krant tegen uit 1870. En af en toe vind je inscripties van timmerlieden uit vroegere eeuwen. Maar een pot met goud heb ik helaas nog nooit gevonden! En mocht het zo zijn dat we op iets stuiten dat historisch interessant zou kunnen zijn, dan wordt het werk stilgelegd en worden archeologen ingeschakeld.”

(Persbureau Tammeling)






Lees ook: