Fietsersbond is blij met komst Esperantotunnel: ‘Eindelijk weer een goede verbinding’
“Straks hoef je niet meer om te rijden via het Herewegviaduct of het Station Europapark," vertelt Wim Borghols. Als voorzitter van de Fietsersbond Groningen behartigt hij de belangen van fietsers tijdens het project Aanpak Ring Zuid. Hij vertelt: "Toen vijf jaar geleden de spoorwegovergang bij de Esperantostraat werd gesloten, moesten veel mensen ineens flink omfietsen. Erg onhandig. Langs de zuidelijke ringweg liep namelijk altijd een prima fietsroute. Met de nieuwe Esperantotunnel, die op 8 mei opent, is die verbinding straks weer terug.”
Over de kwaliteit van de nieuwe route is Wim Borghols positief: "De aansluiting op het landschap is veel mooier geworden. Het fietspad door het Zuiderplantsoen is nu veel rechter én gestroomlijnder. Het is een brede route, door een groene omgeving zonder kruisingen met ander verkeer. Vroeger moest je via de Meeuwerderbaan en de Waterloolaan, een beetje kruip-door-sluip-door. Dat is nu voorbij. De reistijd zal vergelijkbaar zijn met vroeger, maar het fietst een stuk prettiger. Zeker omdat de tunnel mooi overloopt in het vernieuwde fietspad langs de Máximaweg."
“Het is een brede route door een groene omgeving, zonder kruisingen met ander verkeer”
Verbeteringen voor fietsers
De grootste winst? Voor fietsers is dat na afronding van het project Aanpak Ring Zuid de veilige kruisingsvrije doorgang bij het Vrijheidsplein, zegt Wim Borghols. "Vroeger moest je daar als fietser een oprit en afrit van de snelweg oversteken. Echt levensgevaarlijk. Dat is nu gelukkig opgelost. Verder zijn alle oorspronkelijke fietsverbindingen teruggekomen: opnieuw én netjes aangelegd. Natuurlijk is nieuwe infrastructuur altijd mooier dan oude, dus dat is fijn."
Verdwijnen van Amaliatunnel
Niet overal zijn fietsers erop vooruitgegaan. "Bij het Vrijheidsplein zijn we er flink op vooruit gegaan, maar bij het Emmaviaduct juist achteruit vanwege het verdwijnen van de Amaliatunnel," zegt Borghols. "Recentelijk gebeurden daar nog twee ongevallen. Of de fietser het verkeerslicht negeerde, of dat de automobilist door rood reed, weet ik niet. Maar het blijft een lastig punt: je moet tegen een helling op en schuin wachten voor het stoplicht."
Toekomstplannen
De gemeente werkt aan oplossingen voor het Emmaviaduct en de Fietsersbond denkt daarin actief mee. "De Fietsersbond pleit voor een nieuw tunneltje. Hierin denken we mee zodat het fietsvriendelijk wordt, uitnodigt om te gebruiken én omleidingen tijdens de bouw goed geregeld zijn. We willen niet weer, zoals bij de Esperantotunnel, dat fietsers jarenlang moeten omrijden. Voor fietsers zijn er zeker verbeteringen, maar er blijven ook aandachtspunten. Alles bij elkaar vinden wij het eindresultaat van Aanpak Ring Zuid voor fietsers daarom neutraal."
Overlast door fietsomleidingen
Hij vertelt over de overlast tijdens de werkzaamheden. "We hebben natuurlijk vijf jaar verschillende fietsomleidingen gehad. Vanuit de Fietsersbond overlegden we elke zes weken met Combinatie Herepoort, Groningen Bereikbaar, de gemeente en Aanpak Ring Zuid over de omleidingen voor fietsers. In het begin was dat overleg er niet: toen spraken we alleen incidenteel met Combinatie Herepoort. Meestal pas als er iets misging. Bijvoorbeeld als er een bord stond 'gesloten voor al het verkeer', terwijl je er als fietser prima langs kon. In de loop van de jaren is dat veel beter gegaan en mochten we vooraf meedenken, samen met álle betrokken partijen. Zo konden we problemen voorkomen en preventief te werk gaan."
Fietsstad Groningen blijft in beweging
Dankzij het succesvolle fietsbeleid maken veel mensen in Groningen gebruik van de fiets. "In Groningen wordt 60% van alle verplaatsingen op de fiets gedaan. Dat is al mooi. Toch is de tijd die fietsers op een kruispunt krijgen, bijvoorbeeld nog lang niet in verhouding met die 60%. Daar is dus nog veel winst te behalen. Daarnaast nemen de snelheidsverschillen tussen fietsers toe. Daarom moeten alle fietspaden in de stad breder worden.”
"We hebben al veel bereikt, maar er blijft genoeg te verbeteren aan de fietsroutes in Groningen. Denk bijvoorbeeld aan losse routes en kruispunten in de stad; ook daar zetten wij ons voor in. De Fietsersbond denkt op alle niveaus constructief mee over de uitvoering van projecten: we zijn dé stem van de fietser in Groningen.” Wim Borghols sluit lachend af: “En we weten: door fietsers vanaf het begin te betrekken bij projecten, voorkom je veel gemopper onderweg én zorg je voor tevreden en betrokken belanghebbenden."
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Donderdagmiddag 8 mei rond 16.00 uur gaat het Zuiderplantsoen open. Dat is het nieuwe park bovenop de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg. Het pas aangelegde park is in de eerste weken nog niet volledig gebruiksklaar.
Donderdag 8 mei rond 16.00 uur gaat in het Zuiderplantsoen de Esperantotunnel open voor fietsers en voetgangers. Met de nieuwe tunnel ontstaat een nieuwe verbinding onder het spoor door.
Afgelopen week is het nieuwe, brede fietspad langs het Noord-Willemskanaal helemaal open gegaan. Fietsers vanaf de Julianabrug kunnen langs het kanaal nu helemaal doorfietsen tot aan de verkeerslichten bij de Parkbrug. Dat scheelt één verkeerslicht in vergelijking met de route via de fietsoversteek Brailleweg.