canvas-20180326_JvK_Monique_Evelien_1

Evelien en Monique, studenten Academie Minerva: ‘Dit wordt het coolste infocentrum ooit’Binnenkort kan iedereen Aanpak Ring Zuid én het eindresultaat zien, horen en beleven. Aan de Muntinglaan - dicht bij het Julianaplein - verrijst namelijk een bijzonder informatiecentrum. Bedacht en ontworpen door creatieve studenten van Academie Minerva. Dat belooft wat!

Evelien van Zanten (23) en Monique Scholing (23) studeren Graphic & Interaction Design aan Academie Minerva, onderdeel van Hanzehogeschool Groningen. Als derdejaars studenten zochten ze een boeiende stage. Hun docent wees op het stageproject informatiecentrum Aanpak Ring Zuid. Ze twijfelden geen moment.

Prachtkans

“Wow, wat een gaaf project, dachten we meteen. De zuidelijke ringweg is belangrijk voor Groningen en de ombouw raakt vele Groningers”, begint Monique. “In het informatiecentrum kunnen mensen volgen en beleven wat er allemaal gebeurt én waarom. Aan zo’n relevant initiatief werken wij graag mee. Bovendien betreft het niet alleen grafisch ontwerp, maar de complete communicatie in en rond het infocentrum. Een prachtkans voor ons, bijzonder ook dat jongeren hun creatieve kijk mogen geven.”

Best spannend

De studenten kregen als startpunt een kaal, gerecycled gebouw van 10 x 36 meter. Ze mogen het van binnen en van buiten compleet inrichten. De opdracht: bedenk een aantrekkelijk concept, met een flexibele inrichting en ruimtelijke beleving. Ook moet het vijf jaar meegaan en geschikt zijn voor een brede doelgroep. Evelien: “Samen met nog zes andere studenten zijn we deze uitdaging aangegaan. Zij weten veel van interieur, productontwerp, muziek en film/videoproducties. Naast studenten van Academie Minerva doen er ook studenten van het Prins Claus Conservatorium en de Academie voor Popcultuur mee. Het is fijn en best spannend tegelijk, want waar moet je beginnen? Gelukkig worden we goed begeleid en enthousiast betrokken door de projectorganisatie van Aanpak Ring Zuid. Ook is er steun vanuit school.”

'Als bezoeker stap je straks echt in het project en beleef je ook de toekomst.'

Monique

Coolste centrum

Iets unieks neerzetten. Dat is de ambitie van de creatievelingen. “We gaan voor het coolste infocentrum ooit”, lacht Monique. “Om inspiratie op te doen, bezochten we meerdere infocentra. Ook zijn we bij het Groninger Museum geweest, organiseerden we brainstormsessies en maakten we samen moodboards. Zo zijn we tot mooie ideeën gekomen voor hét infocentrum van Groningen.”

Lijnenspel

Het ontwerp is nog een verrassing. Toch willen de dames wel iets onthullen. Evelien: “De kracht van verbinding staat centraal. Het infocentrum wordt een plek van ontmoeting en verbinding, tussen mensen onderling en met project Aanpak Ring Zuid. Dit gaan we visualiseren met een lijnenspel. In het centrum, maar ook aan de buitenkant en zelfs tot in de wijk! Daarnaast kiezen we voor positieve beleving. We richten ons op de werkzaamheden en het uiteindelijke resultaat van Aanpak Ring Zuid. De werkzaamheden kunnen tijdelijk lastig zijn, maar leveren wel veel op. Dit gaan we bijvoorbeeld benadrukken met mooie, inspirerende quotes.”

'Alle tafelbladen worden gemaakt van gekapte bomen in de omgeving en elke stoel krijgt een eigen verhaal.'

Evelien

Beleef de toekomst

Monique: “Als bezoeker stap je straks echt in het project en beleef je ook de toekomst. We gebruiken daarvoor diverse media. Verder komen er een grote maquette en plankaart in de expositieruimte. Bezoekers kunnen per deelgebied informatie vinden en hoeven niet te zoeken.” De studenten zorgen daarnaast voor flexibel meubilair, zodat de ruimte steeds kan veranderen. Evelien: “Daarmee wordt het infocentrum ook dé plek voor evenementen. Alle tafelbladen worden gemaakt van gekapte bomen in de omgeving en elke stoel krijgt een eigen verhaal. Alles ademt hier straks beleving.” Ondertussen werken de studenten aan een documentaire over hoe omwonenden de aanpak van Ring Zuid ervaren. Deze is straks te zien in het infocentrum.

Passende naam

Het centrum krijgt een passende naam: Paviljoen Ring Zuid. Naar verwachting is het paviljoen rond de zomer klaar. De uitvoerende werkzaamheden zijn dit voorjaar gestart. Zolang het project duurt, blijven studenten van Academie Minerva aan de verdere ontwikkeling en programmering van het informatiecentrum werken. Monique: “Ons doel is dat belangstellenden hier straks iets bijzonders ervaren en dat ook weer delen met anderen. Als dát lukt, is onze missie geslaagd. Laat je verrassen in Paviljoen Ring Zuid, wees welkom!”

Bekijk ook het fotoalbum Voortgang bouw informatiecentrum.


Lees ook: