Eckhart Post, eigenaar Bouwwebcam: ‘Mensen kunnen vanuit hun luie stoel plekken bekijken waar je normaal niet mag komen’
Met het Groningse bedrijf ‘Bouwwebcam’ is Eckhart Post een van de grondleggers van het online bouwtoerisme in Nederland. “Tegenwoordig zijn livestreams de normaalste zaak van de wereld, maar tien jaar geleden was het nog echt pionieren”, vertelt Eckhart. In 2017 plaatste hij de eerste webcam voor Aanpak Ring Zuid.
Inmiddels kunnen geïnteresseerden de werkzaamheden van Aanpak Ring Zuid volgen via drie webcams. “Hiermee kunnen mensen vanuit hun luie stoel plekken bekijken waar je normaal gesproken niet mag komen”, vertelt Eckhart. “Bij Aanpak Ring Zuid kijken maandelijks zo’n tweeduizend paar ogen mee. En dan heb ik het nog niet over de piekmomenten bij bijzondere werkzaamheden, zoals het intrillen van damwanden of het inschuiven van de Helperzoomtunnel in 2019. Dan kijken er meestal honderden mensen tegelijk.”
'Bij piekmomenten kijken er meestal honderden mensen tegelijk.'
Eckhart Post
Hoe hoger, hoe beter
De drie webcams van Aanpak Ring Zuid staan verdeeld over het projectgebied. “Het is een heel groot gebied, daarom staan alle camera’s zo hoog mogelijk, licht Eckhart toe. “Zo staat er één op het dak van DUO-gebouw en één aan de overkant op het dak van appartementencomplex De Frontier bij station Europapark. De derde staat op een viaduct bij de Brailleweg.
Het juiste shot
Bij het plaatsen van bouwwebcams zijn een aantal zaken erg belangrijk. Eckhart: “Ten eerste is een goed standpunt onmisbaar. De camerarichting kunnen we op afstand regelen, maar over het standpunt denken we van tevoren goed na.” Het tweede punt is privacy. “Je wil ieders privacy respecteren. Daarom zorgen we dat de mensen niet herkenbaar in beeld komen.” Toch komt het wel eens voor dat iemand graag de spotlights pakt. “Zo was er laatst een zwarte kraai die steeds vol het shot van de camera pakte. Dat leverde grappige beelden op.”
Groningen op de kaart
Bouwwebcams zijn niet meer weg te denken bij grote projecten volgens Eckhart. Sterker nog: hij ziet zelfs een toename in de aanvragen. “Het is een veilige manier om te laten zien hoe het eraan toe gaat op de bouwplaats. Waar eerder nog wel eens publiekstribunes stonden bij grote bouwevents, is dat in coronatijd niet meer verantwoord. Bovendien is je bereik met een webcam veel groter. We hebben bijvoorbeeld ook een webcam op de Grote Markt in Groningen. Toen voor het eerst de avondklok inging, bekeken bijna 40.000 mensen uit heel Nederland de livestream. En ik krijg soms zelfs telefoontjes uit Australië. Mensen die vroeger in Groningen hebben gewoond vertellen dan dat ze het zo leuk vinden dat ze via de webcam hun oude woonplaats kunnen zien. Het is mooi om Groningen zo op de kaart te zetten.”
Thuiswedstrijd
Naast Aanpak Ring Zuid brengt Eckhart bouwprojecten in beeld door heel Nederland. “Er staat bijvoorbeeld ook een webcam van ons op het stationsgebied van Amsterdam. Hier komt een gigantische ondergrondse fietsenkelder.” Toch is een project als Aanpak Ring Zuid voor hem extra bijzonder. ”Ik ben zelf Groninger, dus dit voelt wel als een thuiswedstrijd voor mij.”
Foto: Jeroen van Kooten.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Op vrijdag 4 oktober 2024 gaat de afrit open van de A7/N7 naar Groningen-Centrum, voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten. In deze video vertelt Friso Jongeneel over de laatste werkzaamheden. Eric Bos legt uit hoe belangrijk de nieuwe afrit is voor de binnenstad.
De Brailleweg, een van de toegangswegen naar het centrum, is opnieuw ingericht. Ook is er een nieuwe afrit naar het centrum gekomen, voor het verkeer vanaf de A7/N7 vanuit Hoogkerk/Drachten. Fotograaf Raymond Bos legde de laatste werkzaamheden vast.
Wie over de nieuwe zuidelijke ringweg rijdt, zal zien dat op de blauwe borden niet meer Utrecht wordt vermeld, maar wel onder andere Hengelo. Dat lijkt niet heel logisch, want Hengelo is niet een heel grote plaats en ook best ver weg. Waarom is dat, vragen veel mensen zich af.