20210623_JvK_Nynke Venema_001

Cluster-coördinator Nienke Venema: ‘De vernieuwde ringweg is niet alleen een verbetering voor weggebruikers, het wordt ook mooier voor omwonenden’

VONC5 juli 2021Oost


Nienke Venema is sinds een jaar cluster-coördinator Oost bij Aanpak Ring Zuid. “Als coördinator ben ik het aanspreekpunt voor de aannemer. Zo zorgen we er samen voor dat alle deelprojecten in Oost goed worden uitgevoerd.”

Het project Aanpak Ring Zuid is ingedeeld in vijf clusters. Cluster Oost loopt van de Europaweg door tot het knooppunt Westerbroek. “Als cluster-coördinator werk ik nauw samen met de aannemer Combinatie Herepoort. Als de aannemer ergens tegenaan loopt, help ik verder. Dat kan echt van alles zijn: van contractuele zaken tot de bebording op de wegen. Samen zorgen we ervoor dat we een mooi stuk werk realiseren.”

In de startblokken

Als cluster-coördinator is geen dag hetzelfde. “Nu ben ik bijvoorbeeld erg druk met de voorbereiding van de zomerstremming in cluster Oost tussen 12 juli en 23 augustus”, vertelt Nienke. “Met de aannemer bespreek ik de werkplannen en bekijken we de laatste puntjes die zijn aangepast op de ontwerpen. Bovendien controleren we alles nog een keer op eventuele risico’s. Er zit nu aardig wat tijdsdruk op, omdat de werkvoorbereider moet zorgen dat alles in de startblokken staat. Zo kunnen de werkzaamheden op tijd uitgevoerd worden.”

Zomerstremming

Vanaf 12 juli is het knooppunt Euvelgunne tot aan de Europaweg zes weken afgesloten voor verkeer richting Drachten en Assen. “We gaan hier de rijbaan verbreden en er komen nieuwe op- en afritten ter hoogte van de Stettinweg.” Voor weggebruikers richting Drachten/Assen betekent dit een omleiding via de oostelijke, noordelijke en westelijke ringweg. “Dit soort werkzaamheden plannen we in de zomer zodat het effect op het verkeer iets minder impact heeft. Dat betekent voor mij dat ik deze zomer maar één weekje vrij ben. Dat hoort erbij. Ik vind het belangrijk om klaar te staan als het nodig is.”

Verbetering voor verkeer en omgeving

De van oorsprong Groningse Nienke is trots dat ze meewerkt aan Aanpak Ring Zuid. “Ik woon inmiddels al een aantal jaren in Hilversum, maar ik voel me nog steeds een Groninger. Bovendien kom ik hier nog regelmatig op bezoek bij familie en vrienden, dus ik heb straks ook profijt van de nieuwe ringweg.” Op professioneel vlak vindt Nienke Aanpak Ring Zuid ook bijzonder. “Ik heb vaker dit soort projecten gedaan, maar dan ging het vaak om een snelweg en had je alleen te maken met weggebruikers. Hier hebben we het over een groot stuk weg dat door de stad gaat en dus ook de leefomgeving raakt. De vernieuwde ringweg is niet alleen een verbetering voor weggebruikers, het wordt ook mooier voor de omwonenden.”


Lees ook: