Barbara Baijens (Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis): ‘Kinderen blijven kind, ook al zijn ze ziek’

John3 januari 2023


Het Reuzenrad aan de Ring is helaas alweer afgebroken. In de laatste dagen van 2022 hebben duizenden mensen een rondje gemaakt en daarmee een uniek uitzicht gekregen op de stad en de werkzaamheden. De volledige opbrengst van Reuzenrad aan de Ring gaat naar het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen. Hoe hoog de opbrengst is, wordt binnenkort bekendgemaakt. Het is nog steeds mogelijk een donatie te doen.

“Kinderen zouden eigenlijk helemaal niet in een ziekenhuis moeten liggen. Maar als dat toch nodig is, willen we ervoor zorgen dat deze tijd voor hen zo prettig mogelijk is.” Dat zegt Barbara Baijens, Coördinator Fondsenwerving van de stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis.

Gespecialiseerde zorg

Het Beatrix Kinderziekenhuis is het onderdeel van het UMCG waar kinderen (tot 18 jaar) uit het Noorden van het land worden opgenomen als ze gespecialiseerde zorg nodig hebben. Het is een compleet ziekenhuis, met ook enkele landelijke specialisaties. Er zijn vier verpleegafdelingen, een eigen poli, een onderzoekslaboratorium, een functiecentrum, een kinder-IC en een IC Neonatologie (voor zieke of vroeggeboren zuigelingen).

Spelen

Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis vindt dat kinderen kind moeten kunnen zijn, ook als ze in een ziekenhuis liggen. “Kinderen hebben meer nodig dan alleen gespecialiseerde zorg. Ze moeten kunnen spelen en ontspannen. En natuurlijk moet ook de ontwikkeling die ze als kind doormaken, door kunnen gaan. En wat te denken van de ouders? Zij willen de mogelijkheid hebben bij hun kind in de buurt te blijven. Al dit soort dingen kunnen niet worden betaald uit de reguliere zorgbudgetten. Hiervoor zamelen we dus geld in.”

Kinderbioscoop

Met de financiële steun van de stichting kan het kinderziekenhuis wat extra doen voor de kinderen en hun ouders. “Zo hebben we laatst een complete kinderbioscoop gebouwd samen met Pathé Groningen, waar we kinderen met bed en al kunnen binnenrijden. Het is een mooi aangeklede zaal geworden, met rood pluche, waar kinderen met hun ouders naar een film kunnen kijken. Zo kunnen ze even genieten. Kinderen die angstig zijn of stress hebben, willen we iets kunnen geven om de gedachten af te leiden. Bijvoorbeeld een bellenblaaspistool voor kinderen die heel vaak bloed moeten laten prikken of een televisie bij de MRI, zodat kinderen tijdens de behandeling tv kunnen kijken. Hierdoor liggen kinderen beter stil en ervaren ze minder angst. Ook is er natuurlijk ruimte voor kinderen om samen met andere kinderen te spelen. En we stellen iPads beschikbaar zodat de kinderen in verbinding kunnen blijven met hun vriendjes en vriendinnetjes.”

Opbrengst

Een ticket voor Reuzenrad aan de Ring kostte 2 euro. Dankzij de sponsors van Reuzenrad aan de Ring gaat de volledige opbrengst naar het Beatrix Kinderziekenhuis. Daarnaast kan iedereen een donatie doen. Later dit jaar vertellen we waaraan het ingezamelde bedrag is besteed.

Doneer hier voor het Beatrix Kinderziekenhuis

Reuzenrad aan de Ring
Reuzenrad aan de Ring. Foto: Maud Douma.

Lees ook: