canvas-JvK_20150715_Boer_Dijkhuizen_1

Bij u in de straat (8): Euvelgunnerweg

Sanne Heesterbeek13 augustus 2015


Wat betekent het plan voor de zuidelijke ringweg voor de straat waarin u woont? Deze rubriek maakt dat duidelijk, in woord en beeld. In aflevering 8 gaan we bijna de stad uit, naar de Euvelgunnerweg.

De Euvelgunnerweg bestaat vandaag de dag uit twee gedeelten. Ten noorden van de zuidelijke ringweg, op industrieterrein Driebond, loopt de weg vanaf de woonschepenhaven zuidwaarts langs het Nieuwe Winschoterdiep. Ten zuiden van de ringweg is de Euvelgunnerweg een kronkelige weg in het groen tussen de bedrijventerreinen Euvelgunne en Eemspoort (de Hunzezone). De bedrijventerreinen, met honderden bedrijven, vormen de zuidoosthoek van de stad.

,769623484c28818f6f6ababb8fae32fc09f59e1b_f2302
De twee delen van de Euvelgunnerweg (rood gemarkeerd). Bron: Google Maps.

De straat vroeger

De twee gedeelten van de Euvelgunnerweg maakten in het verleden onderdeel uit van één langere weg, die de stad Groningen verbond met het buurtschap Euvelgunne. De Euvelgunnerweg volgde de kronkelige loop van de Hunze, een riviertje ten

Een Bonneblad (militaire stafkaart) uit 1908 met hierop de Euvelgunnerweg. De weg gaat vanaf het Winschoterdiep in een kronkelige loop via de buurtschappen Oude Roodehaan en Euvelgunne naar het Damsterdiep. Bron: gemeente Groningen. Meer informatie over de historie van Euvelgunne is te lezen in het Bestemmingsplan Bedrijventerrein Zuidoost.

Euvelgunne is opgeslokt bij de aanleg van de bedrijventerreinen, al zijn er nog enkele sporen van het buurtschap aanwezig. Zoals het Oude Tolhuis, op de hoek van de Euvelgunnerweg en de Olgerweg.

afbeelding_historische_kaart_met_euvelgunnerweg_i_NL.IMRO.0014.BP516BedrterreinZo-ow02_0003
Een Bonneblad (militaire stafkaart) uit 1908 met hierop de Euvelgunnerweg. De weg gaat vanaf het Winschoterdiep in een kronkelige loop via de buurtschappen Oude Roodehaan en Euvelgunne naar het Damsterdiep. Bron: gemeente Groningen.
1492_0795_0064_historische_foto
Het Oude Tolhuis op de hoek van de Euvelgunnerweg en de Olgerweg in 1955. Rechts een gemeentelijke pomp voor de watervoorziening van Roodehaan en Euvelgunne. Foto www.beeldbankgroningen.nl (1492-795/64).
streetview_oude_tolhuis
Het Oude Tolhuis op de hoek van de Euvelgunnerweg en de Olgerweg nu. Bron: Google Streetview.

Meer historische foto's van de Euvelgunnerweg.

De straat nu

De Euvelgunnerweg bestaat uit een smalle weg met één rijstrook, door een groene zone. Een deel van de weg is niet voor auto's bereikbaar.

,83398542de1320346952f0c5c9ada1d9b30e0770_f2325
De Euvelgunnerweg nu, gezien in zuidelijke richting. Bron: Google Streetview.

De straat na de ombouw

De weg zelf gaat door de ombouw van de zuidelijke ringweg niet veranderen. Wel verandert door de ombouw van de zuidelijke ringweg de bereikbaarheid van de Euvelgunnerweg en de omliggende bedrijventerreinen. Nu zijn de Euvelgunnerweg en de bedrijventerreinen Euvelgunne, Eemspoort en Driebond vanuit westelijke richting alleen te bereiken via een omslachtige route. Het verkeer moet via de afrit Europaweg en dan parallel aan de zuidelijke ringweg, via drie minirotondes. Deze route voert ook over de lage bruggen over het Nieuwe Winschoterdiep, die regelmatig open staan.

Door Aanpak Ring Zuid krijgen Euvelgunne, Eemspoort en Driebond een volledige aansluiting op de zuidelijke ringweg. Het verkeer vanuit het westen kan dus veel langer op de ringweg blijven rijden. De route wordt daardoor veel eenvoudiger en sneller dan nu.

,276933608a4f615acd037ecfc8d3198d1ff58f29_f2306
Huidige route voor het verkeer vanuit het westen richting de Euvelgunnerweg (en de bedrijventerreinen Euvelgunne, Eemspoort en Driebond).
,93399991f5f65e63fc12ad1f1fba25c9fdcca41d_f2307
Toekomstige route voor het verkeer vanuit het westen richting bedrijventerreinen Euvelgunne, Euvelgunne en Eemspoort. Het verkeer kan veel langer op de zuidelijke ringweg blijven en neemt de afrit Eemspoort/Driebond.

Bolfoto Eemspoort - Driebond GR

Via deze bolfoto kunt u zelf rondkijken in de omgeving van de aansluiting Eemspoort/Driebond. U kunt het beeld 360 gaden draaien en inzoomen. Ook kunt u steeds een vergelijking maken tussen de huidige en de nieuwe situatie.

JvK_20150715_Boer_Dijkhuizen_1
Thies Dijkhuis voor zijn boerderij. Foto: Jeroen van Kooten.

Door: Persbureau Tammeling

Boer Thies Dijkhuis woont al zijn hele leven op de boerderij Euvelgunnerheem. Door de jaren heen heeft Dijkhuis zijn omgeving al behoorlijk zien veranderen. Dat er bij de Kieler Bocht een extra op- en afrit komt, doet hem als bewoner vrij weinig. “Voor de stad is het goed dat het verkeer beter door kan stromen”, zegt hij.

Komst van de stad

Vroeger kon boer Dijkhuis vanuit zijn raam de kerktorens van Middelbert en Engelbert zien. Nu zit hij met zijn vijftien koeien midden in bedrijventerrein Eemspoort. “Jaren geleden was ik lid van de land- en tuinbouwvereniging Euvelgunne. Nu ben ik lid van de vereniging bedrijventerrein Zuidoost. Niets nieuws onder de zon”, lacht hij.

De familie van boer Dijkhuis streek zo’n 140 jaar geleden neer in het voormalige gehucht Euvelgunne. Tot de jaren negentig had de familie ruim dertig hectare in bezit waar zo’n tachtig koeien op graasden. Anno 2015 heeft de stad een groot deel van Dijkhuis’ land opgeslokt. Van het land, dat nu beter bekend staat als de ‘Hunzezone’, is nog tien hectare over. “Met de bouw van de snelweg in de jaren zeventig en Eemspoort in de jaren negentig, was het gedaan met de rust”, vertelt hij.

De snelweg

Aan de Euvelgunnerweg verandert dit keer vrij weinig. Alleen de rotonde bij de Kieler Bocht, net ten noorden van Dijkhuis’ land, wordt eruit gehaald en vervangen door een extra afrit. Het enige verschil voor de boer is dat de Euvelgunnerweg straks makkelijker bereikbaar is vanaf de snelweg. Voor Dijkhuis maakt dat niet zoveel uit. Hij bezit geen auto en maakt dus nooit gebruik van de ringweg.

“Voor de ontwikkeling van de stad is dit een goed plan”

Thies Dijkhuis

Het grotere geheel

Gevraagd naar de plannen, zegt Dijkhuis met een glimlach ‘neutraal’ te zijn. “Ik ben niet echt voor of tegen. Voor de stad is het goed.” Wie nu vanuit het centrum naar bedrijventerrein Eemspoort wil rijden, moet via de Bergenweg de brug over en vanuit daar doorrijden over de twee rotondes bij de Kieler Bocht. “Dat kan natuurlijk veel beter”, vindt hij. “Als de Euvelgunnerbrug open staat, slibben alle wegen dicht. Bovendien zitten de rotondes rond het spitsuur helemaal vast. Daar moet wel iets aan gedaan worden.”

Dat de ringweg aangepakt moet worden, staat voor Dijkhuis vast. “Je hebt niets aan een inefficiënte ringweg. Maar met de aanpak is niet iedereen blij. Je hebt mensen die niet verder dan hun eigen tuintje of hun straat kijken. Je moet als bewoner in staat zijn het grotere geheel te zien. De ontwikkeling van de stad gaat boven alles. Als je niet zorgt voor een goede doorstroming, bloedt de stad dood. Dan komt er druk op de ketel en ben je nog verder van huis. Voor de ontwikkeling van de stad is dit een goed plan.”






Lees ook: