canvas-JvK_20160512_RickHaandrikman_2

Bij u in de straat (12): Leonard Springerlaan

Sanne Heesterbeek2 juni 2016West


Wat betekent het plan voor de zuidelijke ringweg voor de straat waarin u woont? Deze rubriek maakt dat duidelijk, in woord en beeld. In aflevering 12 de Leonard Springerlaan. We kijken naar verleden, heden en de nabije toekomst van deze bekende straat en hebben een gesprek met Rick Haandrikman, General Manager van Mercure Hotel Martiniplaza.

De Leonard Springerlaan loopt vanaf de Paterswoldseweg in de richting van de westelijke ringweg. De weg is in Groningen vooral bekend doordat aan de zuidzijde congres- en expositiecentrum MartiniPlaza gevestigd is. Aan de overzijde van de weg zit tegenwoordig het kantorencomplex Martini Trade Park, met onder andere de Kamer van Koophandel. Ook is hier het parkeerterrein ‘Martini Parking’ voor de bezoekers van MartiniPlaza. Om de hoek van MartiniPlaza, eigenlijk aan de Expositielaan, zit Mercure Hotel Martiniplaza.

plattegrond Leonard Springerlaan v2
De Leonard Springerlaan (in het rood) verbindt de Paterswoldseweg met de westelijke ringweg. Bron: Google Maps.

Tussen de Concourslaan en de huidige Leonard Springerlaan lag begin vorige eeuw een natuurijsbaan. In de winter van 1905 won Coen de Koning hier het Wereldkampioenschap Allround schaatsen. Tussen 1913 en 1926 werd in dit deel ten westen van de stad het Stadspark aangelegd, op initiatief van de industrieel Jan Evert Scholten. Door de aanleg van de westelijke ringweg (officieel ‘Laan 1940-1945’) kwam er een scheiding tussen het Stadspark en het ‘voorpark’ met de ijsbaan.

In december 1970 werd de oude natuurijsbaan in het Stadspark vervangen door een kunstijsbaan. Veel inwoners van de stad hebben hier de kunst van het schaatsen onder de knie gekregen. Begin jaren ‘90 besloot de gemeente een overdekte ijshal in het oosten van de stad te bouwen: sportcentrum Kardinge. Dat betekende het einde voor de ijsbaan in het stadspark. Op de plek van de ijsbaan zijn kantoren gebouwd: het Martini Trade Park. Hierin is onder andere de Kamer van Koophandel gevestigd.

Toen er eind jaren zestig in de gemeente Groningen behoefte bleek aan een tentoonstellingscomplex, werd aan de rand van het Groninger Stadspark het ‘Martinihal Centrum’ gebouwd. Rond deze tijd werd de naam van de weg veranderd van Zuiderlaan in Leonard Springerlaan. Het complex bestond uit een expositieruimte, vergaderzalen en een restaurant. De officiële opening was in 1969. Het complex is een aantal malen uitgebouwd en heet tegenwoordig MartiniPlaza. Lees hier meer over de historie van MartiniPlaza.

De straat is vernoemd naar de ontwerper van het Stadspark: Leonard Springer (1855-1940). Als tuinarchitect had hij de hand in talloze parken, landgoederen en begraafplaatsen in het hele land.

1785_06737 historische afbeelding leonard springerlaan
1956. De weg met bomen rechts is de Zuiderlaan, de huidige Leonard Springerlaan. Daarvoor de Paterswoldseweg. Het bouwterrein op de voorgrond is nu de Grunobuurt, met de Snelliusstraat. Foto Fotobedrijf Piet Boonstra, www.beeldbankgroningen.nl (1785-6737)

De straat nu

De Leonard Springerlaan is via verkeerslichten aangesloten op de westelijke ringweg: afrit ‘Martiniplaza’. De afrit ligt vlakbij het Vrijheidsplein. Via de Leonard Springerlaan is ook de Expositielaan bereikbaar, met daaraan het Mercure Hotel.

Aan de andere zijde is de straat aangesloten op de Paterswoldseweg. Dit is een belangrijke verbinding voor het noord-zuidverkeer in het zuidwesten van de stad.

streetview afrit martiniplaza
De huidige afrit MartiniPlaza op de westelijke ringweg, voor het verkeer dat van het Vrijheidsplein komt. Bron: Google Streetview.
streetview leonard springerlaan
De Leonard Springerlaan nu, met links MartiniPlaza en rechts parkeerterrein Martini Parking. Naast de vlaggen is nog net het karakteristieke gebouw van de Gasunie zichtbaar. Bron: Google Streetview.

De straat na de ombouw

Aansluiting op westelijke ringweg zonder verkeerslichten

Op de westelijke ringweg ter hoogte van MartiniPlaza (Leonard Springerlaan) verdwijnen de verkeerslichten. De westelijke ringweg wordt hier opgehoogd, zodat de Concourslaan en de Leonard Springerlaan er onderdoor lopen. Doorgaand verkeer rijdt hier straks sneller door. Bezoekers van MartiniPlaza uit noordelijke, zuidelijke en westelijke richting kunnen gebruik maken van de op- en afritten MartiniPlaza. Autoverkeer uit het oosten gaat via de rotondes bij Corpus den Hoorn.

Vanaf de Leonard Springerlaan kan het autoverkeer de westelijke ringweg in beide richtingen op.
Leonardspringerlaan 2030
Leonardspringerlaan 2013

De aansluiting van de Leonard Springerlaan op de westelijke ringweg. Links de huidige situatie, rechts de toekomstige met de nieuwe op- en afritten. De verkeerslichten verdwijnen. Verschuif de oranje lijn om de verschillen te zien.

Fietsroute naar Stadspark

Fietsers kunnen in de huidige situatie vanaf de Leonard Springerlaan via een tunnel met traptreden onder de westelijke ringweg door, richting het Stadspark. Ze moeten hiervoor afstappen en de fiets aan de hand meenemen. Veel fietsers voelen zich in deze tunnel niet veilig, omdat je geen overzicht hebt. Doordat de westelijke ringweg hoger wordt, kunnen fietsers straks vanaf de Leonard Springerlaan onder de ringweg doorfietsen. De fietsroute naar het Stadspark wordt daardoor sociaal veiliger en aantrekkelijker.

Fietsroute naar Corpus den Hoorn

Fietsers kunnen via de Leonard Springerlaan en de Expositielaan ook richting het zuiden, naar de wijk Corpus den Hoorn. Hiervoor moeten ze bij het Mercure Hotel de drukke op- en afrit van de zuidelijke ringweg oversteken. Vooral in de spits, als de auto’s bumper aan bumper passeren, is dit lastig. In de nieuwe situatie rijden de fietsers onder de op- en afrit van de zuidelijke ringweg door. Zo wordt de fietsroute van Mercure Hotel naar Corpus den Hoorn (en omgekeerd) een stuk veiliger.

De straat tijdens de ombouw

De aanpak van de zuidelijke ringweg gaat naar verwachting begin 2017 van start. Wanneer de aanpassingen rond de Leonard Springerlaan gaan beginnen en hoe lang de werkzaamheden gaan duren, is nog niet precies bekend. De opdrachtnemer gaat de precieze bouwwijze en de planning van het werk bepalen.

Duidelijk is wel dat de werkzaamheden bij de aansluiting op de westelijke ringweg hinder gaan veroorzaken voor het verkeer. De opdrachtnemer krijgt de opdracht om die overlast zo veel mogelijk te beperken. Hij moet er ook voor zorgen dat de Leonard Springerlaan tijdens de werkzaamheden bereikbaar blijft.

“Stad moet tijdens werkzaamheden Ring Zuid hoe dan ook goed bereikbaar blijven!”

Interview door Persbureau Tammeling

JvK_20160512_RickHaandrikman_1
Rick Haandrikman op het dak van het Mercure Hotel. Foto: Jeroen van Kooten.

“Wij zijn er helemaal van overtuigd dat het een goede zaak is dat er maatregelen worden genomen tegen de files rond de stad. Voorkomen moet worden dat Groningen dichtslibt.” Dat betoogt Rick Haandrikman, General Manager van het Mercure Hotel Groningen Martiniplaza.

Als men érgens zicht heeft op hoe slecht bereikbaar de stad Groningen soms is door de toename van de files van de afgelopen jaren, dan is het wel bij het Mercure Hotel Martiniplaza. Want wie daar achter een raam op een van de bovenste verdiepingen naar de zuidelijke ringweg kijkt, ziet soms ellenlange files. Bijna van Groningen tot Leek.

Mercure Hotel Martiniplaza is een van de bekendste hotels van Groningen. Het markante gebouw ligt aan de Expositielaan, naast Martiniplaza. Het hotel is uitstekend bereikbaar per auto. Automobilisten zijn in enkele tellen vanaf het Vrijheidsplein bij het hotel. Sinds 2012 is Rick Haandrikman hier General Manager. Met zeer veel plezier, want hij heeft passie voor de hotelbranche en heeft nu een functie met veel (ondernemers)vrijheid.

Gesprekspartner

Bij het Mercure Hotel hebben ze de afgelopen jaren intensief meegedacht bij het maken van de plannen voor Aanpak Ring Zuid. Met veel voldoening, want volgens Haandrikman heeft de inspraak van zijn hotel en van andere bedrijven in de omgeving, zoals Martiniplaza, effect gehad. De aanvankelijke plannen zijn aangepast en bijgesteld.

"Het voelt goed dat er rekening is gehouden met onze opmerkingen.”

Rick Haandrikman, Mercure Hotel Martiniplaza

“Wij werden zeer serieus genomen als gesprekspartner. Het voelt natuurlijk goed dat er rekening is gehouden met onze opmerkingen. Zo zou de aansluiting van de Leonard Springerlaan op de westelijke ringweg eerst wat lager komen te liggen. Daardoor zou de bereikbaarheid van het hotel via de Expositielaan lastiger worden. In de aangepaste plannen blijft de Leonard Springerlaan op de zelfde hoogte. Wij denken dat we daardoor beter bereikbaar blijven dan in de oorspronkelijke plannen.”

Vinger aan de pols

Rick Haandrikman benadrukt dat ook tijdens het ‘werk in uitvoering’ Groningen goed bereikbaar moet blijven. “We moeten de vinger aan de pols houden. Ik hoop dat de stad geen extra hinder ondervindt van de maatregelen die de komende jaren in uitvoering komen. Dat zou zeer vervelend zijn. Het gaat namelijk wel om een periode van een jaar of zes. Ik denk dat het al veel helpt wanneer er goede communicatie is richting consumenten en ondernemers. De stad zal er echt alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat de consument naar Groningen blijft komen. Groningen mag niet het imago krijgen van een slecht bereikbare stad. De positieve ervaringen vanuit de voorbereidende fase worden hopelijk doorgezet tijdens de daadwerkelijke bouwfase”, aldus Haandrikman.


Lees ook: