canvas-JvK_20141203 _Katalijne_1

Bij u in de straat (1): Meeuwerderbaan

Sanne Heesterbeek15 december 2014Zuiderplantsoen


Wat betekent het plan voor de zuidelijke ringweg voor de straat waarin u woont? Deze rubriek maakt dat duidelijk, in woord en beeld. En met de mening van een inwoner. In aflevering 1: de Meeuwerderbaan.

De straat vroeger

De Meeuwerderbaan ligt in de wijk De Oosterpoort, pal langs de zuidelijke ringweg, in het verlengde van de Esperantostraat. De huizen dateren van het begin van de 20e eeuw. Voordat de zuidelijke ringweg werd aangelegd, stonden er woningen aan beide zijden van de straat. In het midden lag aanvankelijk een plein en later een plantsoen. Bij de aanleg van de huidige zuidelijke ringweg, in de jaren zestig, zijn de woningen aan de zuidzijde afgebroken.

,42868836b84416484725ad9fda6491f3a61b2c32_f2068
De Meeuwerderbaan circa 1950, gezien in de richting van het Oude Winschoterdiep. De woningen aan de rechterzijde zijn eind jaren '60 afgebroken om plaats te maken voor de zuidelijke ringweg. Bron: www.beeldbankgroningen.nl (818-5718).

Meer historische foto's van de Meeuwerderbaan.

De straat nu

De bewoners van de Meeuwerderbaan kijken vanuit hun raam tegen de zuidelijke ringweg aan, die hier op pijlers staat. Voor auto’s heeft deze weg eenrichtingsverkeer, van het Winschoterdiep tot de Meeuwerderweg. Het verkeer kan hier ook de oprit naar de zuidelijke ringweg nemen. Onder de ringweg ligt een parkeerterrein, gescheiden van de Meeuwerderbaan door een groenstrook met enkele bomen en een betonnen rand. Aan de zuidzijde van de weg ligt een fietsstrook, aan de noordzijde zijn enkele parkeerplaatsen.

,47022939942c50df9483aaed332837c66f4e515d_f2044
De Meeuwerderbaan in mei 2014, gezien vanuit het oosten en kijkend in de richting van de spoorbaan. Bron: Google Streetview.

De straat na de ombouw

Tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep wordt de zuidelijke ringweg verdiept aangelegd. Daarbovenop komen drie overkappingen, oftewel ‘deksels’ van maximaal zo’n 245 meter lengte. Tussen de deksels komen twee openingen, van circa 100 meter. Op de deksels is ruimte voor een groot nieuw park: het Zuiderplantsoen. Bij de Meeuwerderbaan komt het meest oostelijke deksel. Dat betekent dat de woningen aan de Meeuwerderbaan langs het meest oostelijke deel van het Zuiderplantsoen komen te staan. Het deksel loopt ruwweg van de Meeuwerderweg tot voorbij het Oude Winschoterdiep. Hier is de ringweg dus straks niet meer zichtbaar. Tussen de Meeuwerderweg en het spoor ligt één van de twee openingen tussen de deksels.
Meeuwerderbaan 2030
Meeuwerderbaan 2013

De Meeuwerderbaan ter hoogte van de Meeuwerderweg in het jaar 2013 (links) en 2030 (rechts). Schuif naar links of rechts om het verschil te zien.

Oude Winschoterdiep 2030
Oude Winschoterdiep 2013

Winschoterdiep oostzijde in het jaar 2013 (links) en 2030 (rechts). Schuif naar links of rechts om het verschil te zien.

Interview met een straatbewoner

JvK_20141203 _Katalijne_1

Door: Persbureau Tammeling

Karlijn Scheen stapt net de deur van haar huis aan de Meeuwerderbaan uit, wanneer we haar aanspreken en haar vragen naar haar mening over de plannen voor de aanpak van de zuidelijke ringweg. Gelukkig heeft ze even de tijd om samen met ons naar plaatjes van de toekomstige situatie te kijken, en die te vergelijken met de huidige situatie.

De studente communicatie woont al drie jaar op de eerste verdieping van haar studentenpand. “Ik vind de plaatjes er erg mooi uitzien. Een park voor de deur vind ik fantastisch”, antwoordt ze enthousiast.

Eind 2016 gaan de werkzaamheden waarschijnlijk van start, maar voor Scheen kan het allemaal niet snel genoeg beginnen. “Dat de ringweg hier deels onder de grond wordt gelegd, kan ik alleen maar toejuichen. Ik ben inmiddels wel aan de A7 gewend, maar het blijft lawaaiig. Als er een ambulance of grote vrachtwagen langs dendert, dan horen we dat goed’, vertelt ze.

“Een park voor de deur vind ik fantastisch”

Karlijn Scheen

Dat ze een aantal jaren te maken krijgt met werkzaamheden, vindt ze niet zo erg. “Ik kan goed studeren met lawaai. Daar ben ik wel aan gewend geraakt.”

Uitzicht

Vanuit haar studentenkamer op de eerste verdieping kijkt ze nu nog recht tegen de oprit en de zijkant van de ringweg aan. Qua uitzicht wordt het straks een stuk beter, vindt Scheen. “Het is eigenlijk geen gezicht zoals het nu is. Bovendien staan er nog wel eens ongure types onder het viaduct een eindje verderop. Het is geen fijne plek om ’s avonds langs te fietsen. Dus ja, natuurlijk zie ik liever een mooi park hier voor de deur. Het was nog mooier geweest als de hele weg in een tunnel had gelegen. Maar met de drie deksels over de verdiepte ringweg heen ben ik ook hartstikke tevreden.”


Lees ook: