canvas-20190204_JvK_Claudia_Cees_02

Op pad met Cees: In Kinderwerktuin Helpman kun je weer veilig spelenEen groen hart, pal aan de Helperzoom. Met een vlindertuin, verschillende vijvers en een heuvel waar je heerlijk vanaf kunt rennen. In Kinderwerktuin Helpman leren kinderen over de natuur, en hoe je er het beste voor kunt zorgen. Steward Cees Heuvingh bezocht de tuin onlangs: bouwhekken van Aanpak Ring Zuid waren omgewaaid. Vandaag gaat hij nogmaals op bezoek om te controleren of het hekwerk is gerepareerd.

Het is hartje winter en de bomen zijn kaal. Daardoor kijk je vanuit de kinderwerktuin uit op een flinke bouwplaats. Naast de tuin wordt namelijk de Helperzoomtunnel aangelegd. "Ooit was daar onze ingang." Tuinleider Claudia Vrieling wijst naar de bouwput. "Via het Helperpad kwam je de tuin binnen. Nu ligt de ingang een stukje verderop, in het midden van de tuin." Eigenlijk is Claudia wel blij met de nieuwe ingang. "Je hebt nu bij binnenkomst direct het overzicht over de tuin. Bovendien zijn we nu beter zichtbaar vanaf de Helperzoom."

Eigen moestuin

De Kinderwerktuin Helpman is één van de vier tuinen in de stad. De tuinen zijn bedoeld om basisschoolkinderen te leren over de natuur en duurzaamheid. "Kinderen komen hier zo’n vier keer per jaar. Met de kleinsten ontdekken we de seizoenen, de oudere kinderen gaan zelf aan de slag in de tuin. Kinderen uit groep zes en zeven komen hier elke week: zij krijgen een eigen moestuin die ze zelf onderhouden. Ze doen alles zelf: van zaaien tot onkruid wieden tot oogsten."

20190204_JvK_Claudia_Cees_06
Cees en Claudia bij de ingang van Kinderwerktuin Helpman. Foto: Jeroen van Kooten

Omgewaaide hekken

Op een plek waar zoveel kinderen rondlopen, is veiligheid heel belangrijk. De bouwplaats van de aanleg van de Helperzoomtunnel werd dan ook afgeschermd met hekken. "Maar tijdens een storm waaide een aantal hekken om. Daarop heb ik contact opgenomen met Aanpak Ring Zuid." Steward Cees Heuvingh bezocht de kinderwerktuin om de situatie met eigen ogen te bekijken. Cees: "Als kinderen zomaar de bouwplaats op kunnen lopen, levert dat gevaarlijke situaties op. Het hekwerk moest dus zo snel mogelijk worden gerepareerd."

Veilig spelen

Inmiddels staan de hekken weer overeind. "De mannen van het calamiteitenteam hebben dit snel en netjes opgepakt", zegt Cees. Claudia: "Het was prettig dat Cees langskwam. Want een omgewaaid bouwhek klinkt misschien niet zo spannend, maar voor ons was het wél belangrijk dat het snel werd opgelost. Bovendien is het fijn om één aanspreekpunt te hebben." Lachend: "Als ik vragen heb over de bouw, dan weet ik je te vinden." De tuinleidster en steward lopen langs de bouwhekken. Cees knikt goedkeurend. "De kinderen kunnen hier weer veilig spelen!"

Foto header: Jeroen van Kooten

HZT schooltuinen 2015-05-11 13.57.01
Kinderwerktuin Helpman in de zomer. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Lees ook: