canvas-20190314_JvK_Cees_met_bord_03

Op pad met Cees: Eerste ‘buurtbord’ bij bouwplaats Brailleweg geplaatstInformatieborden bij de bouwlocaties van Aanpak Ring Zuid? Waarom niet! Steward Cees Heuvingh kwam met het idee, want “niet iedereen is immers even handig met internet, en een ritje naar Paviljoen Ring Zuid maak je ook niet dagelijks”. Aan de Van Eedenstraat, vlakbij bouwlocatie Brailleweg, werd het eerste ‘buurtbord’ geplaatst.

Het ziet er strak uit: het buurtbord is keurig overdekt en er is zelfs een stoepje. “Het kan zo als dug-out in de Euroborg staan”, knipoogt Cees. “Alles is gemaakt met restmateriaal van de bouwplaats, dus ook nog hartstikke duurzaam. Binnenin hangen twee kliklijsten waarin we informatie ophangen.”

Informatie voor de buurt

Zijn er werkzaamheden rondom de wijk? Dan komt op het buurtbord een weekplanning te hangen. “Zo weten bewoners van dag tot dag wat ze kunnen verwachten. Vooral als het om geluidsoverlast gaat, is dat wel zo prettig”, aldus Cees. “Natuurlijk proberen we overlast te voorkomen, zeker ‘s nachts. Maar dat lukt niet altijd. Als bewoner heb je dan op z’n minst recht om te weten wát er gebeurt, en waar dat goed voor is.”

Primeur Van Eedenstraat

Dat het eerste bord aan de Van Eedenstraat staat, is niet toevallig. Cees: “De bewoners daar ervaren overlast van de werkzaamheden rondom de Brailleweg en zijn daar terecht kritisch over. Tijdens een bewonersbijeenkomst eind februari opperde ik het idee van het buurtbord. Daar werd positief op gereageerd. Samen met de uitvoerders heb ik toen direct actie ondernomen.”

“Als de proef positief verloopt willen we nog vier à vijf borden plaatsen”

Steward Cees Heuvingh

Proef

Het eerste bord bij de Brailleweg dient als proef. “Met de ervaringen daar bepalen we of ook elders buurtborden plaatsen. We zijn bijvoorbeeld benieuwd of het bord daadwerkelijk voorziet in de behoeften van omwonenden en hoe de reacties zijn.”

“Als de proef positief verloopt willen we nog vier à vijf borden plaatsen”, gaat Cees verder, “verspreid in buurten langs het Julianaplein, de verdiepte ligging en het Stadspark. De keuze voor de exacte locaties hangt af van een aantal dingen. Zo moet het bord bij de bouwlocatie staan, maar wel goed bereikbaar en niet te afgelegen zijn. Je moet er tijdens een ommetje gemakkelijk even langs kunnen lopen of fietsen. Verder hebben we simpelweg toestemming nodig voor de beoogde locatie.”

Snel gerealiseerd

Terugkijkend op de realisatie van het eerste bord is Cees best een beetje trots. “We wilden het bord zo snel mogelijk beschikbaar maken voor de bewoners. En dat is gelukt: begin maart stond-ie er. Met dank aan de mannen op de bouwlocatie trouwens, die dit er ‘even tussendoor’ hebben gedaan. Chapeau.”

20190314_JvK_Cees_met_bord_05
V.l.n.r.: Friso Jongeneel (hoofduitvoerder Civiel), Marco Prins (uitvoerder Civiel), Cees Heuvingh (Steward)

Lees ook: