canvas-20190319_JvK_Frank Sciarone _02 (2)

Beeldend kunstenaar Frank Sciarone: 'Dit is een unieke kans''Elk nadeel heb z’n voordeel.' Het citaat van voetballegende Johan Cruijff geldt zeker voor het witte doek dat langs de tijdelijke weg is geplaatst. Beeldend kunstenaar Frank Sciarone projecteert vanuit zijn woonkamer afbeeldingen op het witte doek, die hij metersgroot kan maken.

Beeldend kunstenaar Frank Sciarone woont aan de Meeuwerderbaan en heeft iedere dag uitzicht op het tien meter hoge doek, dat als een wit lint door zijn straat loopt. “Hier komt de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg", wijst hij. "Het viaduct wordt gesloopt. Vandaar dat er een tijdelijke weg is aangelegd, pal voor onze deur.” Voor de metershoge zandwal is een wit doek gespannen, met daar bovenop een geluidsscherm. Het geheel is zo'n 10 meter hoog en zo'n 150 meter lang. “Het is net de Berlijnse muur.”

Zwart-wit

Je kunt er flink van balen wanneer zo'n wit doek in je straat wordt geplaatst, maar Frank ziet er juist de voordelen van in. "Tijdens de presentatie van het project in MartiniPlaza was het doek zwart”, vertelt hij. “Als buurt hebben we gevraagd of het ook wit doek mocht worden, want de zandwal neemt al enorm veel licht weg. Een zwart doek zou het hier nóg donkerder maken.” Voor Frank heeft een wit doek nog een ander voordeel: “Ik kan het goed gebruiken voor mijn projecties.”

Megakippen voor de deur

Als beeldend kunstenaar is Frank continu op zoek naar de kwaliteit van beelden. “Om te testen of afbeeldingen goed zichtbaar blijven wanneer ze metershoog zijn, projecteer ik ze op het witte doek”, legt hij uit. “Zo haal ik bijvoorbeeld details uit een schilderij met kippen en projecteer die sterk uitvergroot op het doek. Opeens heb je megakippen voor je deur”, lacht hij. Zijn projecties blijven niet onopgemerkt in de buurt. "Er zijn zelfs mensen die tijdens het uitlaten van de hond een foto maken. Dat vind ik best bijzonder."

“Het gaat mij erom te ontdekken of grootte iets toevoegt aan de beeldende kwaliteiten van een werk."

Beeldend kunstenaar Frank Sciarone

Unieke kans

Een commercieel doeleinde heeft Frank niet met zijn projecties. “Absoluut niet”, benadrukt hij. “Het gaat mij erom te ontdekken of grootte iets toevoegt aan de beeldende kwaliteiten van een werk. Het is uniek dat ik een afbeelding metershoog kan projecteren vanuit mijn eigen woonkamer. Zo’n kans krijg je maar een keer in je leven. Dus die laat ik niet liggen!”

20190319_JvK_Frank Sciarone _03
Een projectie op het witte doek vanuit de woning van Frank Sciarone. Foto: Jeroen van Kooten

Foto's: Jeroen van Kooten


Lees ook: