20230316 Bornholmstraat en Europaweg oprit en afrit header

STRAKS: Sneller weer thuis na het inkopen doen

John16 maart 2023Oost


De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigantische klus. Er verandert veel in de stad. Wist je bijvoorbeeld dat de Bornholmstraat een oprit krijgt naar de zuidelijke ringweg, richting Julianaplein? Je kunt dan straks na het inkopen doen bij Bauhaus of IKEA direct de ringweg op richting Haren/Assen (A28), Drachten (A7) of Paddepoel/Zuidhorn (Ring West). Zo ben je met je boekenkast in de achterbak een stuk sneller thuis.

Bij de Bornholmstraat, de Sontweg en het Sontplein zijn veel grootschalige winkels te vinden, zoals IKEA, DAKA, Decathlon, Mediamarkt en BAUHAUS. Deze winkels trekken niet alleen veel klanten vanuit de stad, maar ook uit de regio en onze buurprovincies. Voor alle bezoekers die met de auto komen, verandert de situatie.

20230316 Bornholmstraat Sontweg Sontplein
De huidige situatie bij Bornholmstraat, Sontweg en Sontplein. Bron: OpenStreetMap.

Heenweg vanuit het westen: afrit Europapark

Kom je uit het westen of het zuiden, dan kom je waarschijnlijk langs het Julianaplein. De route vanaf het Julianaplein naar deze winkels is in december 2022 al veranderd door de komst van de nieuwe afrit Groningen-Europapark (afrit 37). Neem je deze afrit, dan rijd je om de oude skivijver heen. Houd je rechts aan, dan kom je met een bocht op de Europaweg uit, richting het centrum. Houd je links aan, dan kom je via de Herningweg op de Bornholmstraat. Ga je hier linksaf, dan rijd je de winkels tegemoet. De route via de Europaweg is nog steeds mogelijk, maar vanwege de drukte hier, is de nieuwe route op sommige momenten sneller.

221204 afrit en oprit Groningen-Europapark Beeldnummer 0362
De nieuwe afrit om de skivijver heen. Foto: Raymond Bos.

Heenweg vanuit het oosten: afrit naar Europaweg

Kom je uit het oosten en rijd je over de A7 de stad in? Of kom je uit het noorden en rijd je via de oostelijke ringweg de zuidelijke ringweg op? Dan kun je straks weer de afrit nemen naar de Europaweg. In het verleden kon het autoverkeer de ringweg af bij het gebouw van het Dagblad van het Noorden. Je kwam dan met een bocht uit op de Lübeckweg en vanaf daar kon je de Europaweg bereiken.

In de toekomst wordt dit ook weer mogelijk, al ziet de nieuwe situatie er wel anders uit. De afrit begint al eerder en komt direct op de Europaweg uit. Deze afrit loopt over de nieuwe oprit van de Bornholmstraat heen. De planning is dat deze afrit na deze zomer opengaat.
Lubeckweg 2030
Lubeckweg 2013

De afrit naar de Europaweg in de oude situatie (links) en in de toekomstige situatie (rechts). Verschuif de oranje lijn naar links of rechts om de verschillen te zien.

Terugweg richting het westen: oprit Bornholmstraat

Straks kun je ook op de terugweg sneller. Vanaf de winkels ga je eerst naar de Bornholmstraat. Vanaf hier kun je straks direct de ringweg op richting het Julianaplein. Neem je deze nieuwe oprit, dan rijd je vlak nadat je bent ingevoegd, de verdiepte ligging in. Deze loopt vanaf het Oude Winschoterdiep tot aan de Hereweg. Daarna kom je uit op het nieuwe Julianaplein, waar geen verkeerslichten meer zijn. Je kunt daar dus direct doorrijden naar je bestemming.

Bornholmstraat en Europaweg oprit en afrit
Zo ziet in de toekomst de oprit eruit vanaf de Bornholmstraat richting het Julianaplein. De oprit loopt onder de afrit door.

De nieuwe oprit gaat naar verwachting in april of mei 2023 open.

Terugweg richting het oosten: Sontbrug

Moet je vanaf de Bornholmstraat richting het oosten of het noorden? Dan kun je het beste via de Sontbrug naar de oostelijke ringweg rijden. Daar kun je richting Hoogezand rijden (A7) of de oostelijke ringweg richting het noorden nemen (naar Appingedam/Delfzijl, Lewenborg/Beijum en Winsum/Bedum).


Lees ook: