Oude Winschoterdiep - Meeuwerderbaan

STRAKS: Oude WinschoterdiepIn de toekomst gaat de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg onder het Oude Winschoterdiep door. Het kanaal blijft bestaan, maar op de plek van de ringweg is het water minder dan een meter diep.

Het Oude Winschoterdiep is, zoals de naam al verraadt, een oud gedeelte van het kanaal tussen Groningen en Winschoten. Tot in de jaren vijftig eindigde het kanaal in Groningen in de Oosterhaven. Bij de reconstructie van het kanaal (1954-1956) is het deel in de stad Groningen verlegd naar het oosten. Het kanaal eindigt nu in de handelshavens, in het verlengde van het Van Starkenborghkanaal. De oude westelijke tak heet sindsdien Oude Winschoterdiep.

Niet bevaarbaar

Het Oude Winschoterdiep is al tientallen jaren niet meer bevaarbaar, door de twee vaste, lage bruggen over het kanaal, ter hoogte van de Meeuwerderbaan. De meest noordelijke brug blijft behouden. Dat betekent dat het kanaal onbevaarbaar blijft. Wat wel verandert: nu gaat de zuidelijke ringweg nog over het kanaal heen, straks gaat de ringweg onder het kanaal door.

Een impressie van het Oude Winschoterdiep in de eindsituatie.
Een impressie van het Oude Winschoterdiep in de eindsituatie.

Verdiepte ligging

De zuidelijke ringweg wordt voor een deel verdiept aangelegd. Autoverkeer vanaf het Julianaplein rijdt straks onder de Hereweg door de verdiepte ligging in. Ruim een kilometer verderop komt de ringweg weer omhoog. Daarbij gaat de ringweg nog net onder het Oude Winschoterdiep door. Vlak daarna komt de ringweg weer bovengronds. Het kanaal blijft dus behouden, maar op de plek van de ringweg is het minder dan een meter diep. Hoe meer naar het oosten, hoe ondieper het kanaal wordt.


Lees ook: