canvas-1785_18688

TOEN: de slag om de PaterswoldsewegHet is vandaag exact 75 jaar geleden dat de stad Groningen werd bevrijd. Een paar weken later zou de Tweede Wereldoorlog ten einde komen. De bevrijding van Groningen duurde vier dagen. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven. De bevrijders kwamen de stad binnen vanuit het zuiden, via de Paterswoldseweg. Hier is hevig gevochten.

Het eerste slachtoffer aan Canadese kant is de 23-jarige Fred Butterworth. Op vrijdag 13 april 1945 zit hij in een tank die op de Paterswoldseweg door Duitsers onder vuur wordt genomen. De tank boort zich in de gevels van twee huizen. Twee van de drie inzittenden klauteren uit de verwoeste tank. Butterworth overlijdt. Diens jongere broer Stanley vecht ook aan Canadese zijde. Hij hoort pas een het eind van de dag van het lot van zijn broer. Stanley overleeft de oorlog en is eregast bij de Groningse bevrijdingsfeesten in 2015. In februari dit jaar overlijdt Stanley op 95-jarige leeftijd.

1785_18684
De Shermantank van Fred Butterworth een dag nadat hij zich in de huizen op de Paterswoldseweg heeft geboord. Foto: Public Archives Canada. Uit de collectie van Groninger Archieven.
1785_18685
Paterswoldseweg, hoek Stephensonstraat, met op de achtergrond tabaksfabriek Niemeijer. Militairen en bewoners staan bij het uitgebrande hoekpand van coöperatie De Toekomst. Foto: Public Archives Canada. Uit de collectie van Groninger Archieven.
1785_18682
De Canadese luitenant Dave Heap leest de tekst van een wegwijzer op de Paterswoldseweg, met verwoeste huizen. Foto: Public Archives Canada. Uit de collectie van Groninger Archieven.
1785_18752
Groningen is bevrijd! De vlaggen gaan uit op de Lodewijkstraat, langs het spoor, ter hoogte van de Brandenburgerstraat. Foto: Guravitch, D. Lt.. Uit de collectie van Groninger Archieven.

Mijn bevrijding

Dagblad van het Noorden-journalist Frank von Hebel schreef in 2015 het boek Mijn Bevrijding met verhalen van ooggetuigen die de bevrijding in de stad Groningen meemaakten. Band of Brothers vertelt het verhaal van de Canadese broers Fred en Stanley Butterworth die vochten in het geallieerde leger.

Andere Tijden

Het televisieprogramma Andere Tijden besteedde in 2017 aandacht aan de Slag om Groningen en Delfzijl. Ook hierin aandacht voor het verhaal van Stanley en Fred Buttersworth.


Lees ook: