20220228 luchtfoto vrijheidsplein header - rws - 0J9A5120 ARZ d.d. 28 febr 2022 (83)

Slimme vraag: hoe ziet de ‘superrotonde’ eruit?

John1 maart 2022West


Sinds vorige week vrijdag heeft Groningen misschien wel de grootste rotonde van Nederland. We hebben namelijk tijdelijk de grote verkeersrotonde bij het Vrijheidsplein gekoppeld aan de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark. Deze ‘superrotonde’ helpt ons om op tijdens Operatie Julianaplein het verkeer beter te verdelen en geeft ons de ruimte om het ‘oude’ Vrijheidsplein te ontmantelen. Hoe ziet die nieuwe superrotonde eruit?

20220301 ARZ48_Plattegrond_Superrotonde_1280x800px_v2 - Vonc
De superrotonde, bestaande uit het Vrijheidsplein en de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark.

Hierboven een plattegrond van de superrotonde. De rotonde heeft verschillende op- en afritten. Bij het Vrijheidsplein maakt de rotonde gebruik van de nieuwe tijdelijke wegen. Via de superrotonde kun je onder andere de westelijke ringweg bereiken en de A7 richting Drachten.

De superrotonde is dan wel extra groot, maar werkt eigenlijk net als een gewone rotonde. Rijd je met de auto bijvoorbeeld vanaf de Laan Corpus den Hoorn eropaf, dan moet je rechtsaf de superrotonde op. Vanaf hier kun je de tijdelijke afrit naar Laan van de Vrijheid nemen, de westelijke ringweg op, of terug en uiteindelijk de A7 richting Drachten op.

De superrotonde is tot 28 maart 2022 in gebruik. Daarna blijven de tijdelijke wegen op het Vrijheidsplein wel bestaan, behalve de tijdelijke afrit naar de Laan van de Vrijheid.

In de video hieronder rijden we een stukje met een auto mee over de superrotonde. De auto begint op de Laan Corpus den Hoorn, doet dan een heel rondje over de superrotonde, en gaat er uiteindelijk bij de westelijke ringweg af. Het filmpje is van 25 februari.
Webcam

De werkzaamheden op het Vrijheidsplein kun je volgen via onze webcam.


Lees ook: