20221028 Sloop Julianabrug Raymond Bos header -RDB Producties Beeldnummer 07990

Slimme vraag: waarom is een van de torenkranen op het Julianaplein weggehaald?

John18 november 2022Julianaplein


Ze zijn haast al een vertrouwd herkenningspunt in de stad: de twee grote gele kranen op het tijdelijke Julianaplein. Maar vrijdag werd één ervan ineens afgebroken. Wat is er aan de hand?

Het tijdelijk weghalen van een torenkraan op het Julianaplein is een goed voorbeeld van de ingewikkelde planning en logistiek in het project. Voor het nieuwe Julianaplein hebben we al een deel van de ondergrond verstevigd. Daarbij ging het om enorme hoeveelheden te verzetten grond en zand. Op dat moment was het niet mogelijk de grondverbetering ook op de plek van de torenkraan mee te nemen. Maar vanwege de start van het betonwerk was het ook niet mogelijk de torenkraan later op te bouwen. Deze hebben we vooral nodig om de in elkaar gezette wapening van het beton op de goede plek te bezorgen.

De komende drie weken kunnen we de hijswerkzaamheden ook met één kraan uitvoeren. Daarom is dit een goed moment om de andere torenkraan weg te halen en verder te gaan met de grondverbetering. We gaan hier een gat graven van 7 meter diep en dit daarna opnieuw vullen. Daarbij gaan we maar liefst 10.000 kuub grond vervangen door zand. We verwachten dat we de torenkraan op 12 december weer kunnen opbouwen.

Webcam

De werkzaamheden op het Julianaplein volgen? Bekijk onze webcam!


Lees ook: