2021 verkeersregelaars - dfa321e-3e3c-4a25-911d-97bbedbd9b23 verkeersregelaar bijgewerkt

Slimme vraag: waarom staan er verkeersregelaars bij de dubbele rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark?

John22 april 2022West


Verkeersregelaars zijn er om het verkeer te regelen. Daar is geen speld tussen te krijgen. Maar bij de dubbele rotonde Corpus den Hoorn en Stadspark lijken de verkeersregelaars dat juist niet te doen. Automobilisten vragen zich af: waarom staan ze daar?

Allereerst: ook deze verkeersregelaars hebben de taak om het verkeer te regelen. Maar ze komen alleen in actie als dat ook echt nodig is. Op veel momenten stroomt het verkeer hier goed genoeg door. Dan is het niet nodig het verkeer te regelen. Maar op sommige momenten lopen de wachtrijen behoorlijk op. Dit gebeurt vooral in de spitsuren. In dat geval zorgen de verkeersregelaars ervoor dat de auto’s in de langste wachtrij versneld de rotondes op kunnen rijden. De andere wachtrijen moeten dan even wat langer wachten. Als de verkeersdrukte weer genormaliseerd is, laten ze het verkeer weer zijn gang gaan. De verkeersregelaars staan er ’s ochtends vanaf 7.00 uur tot 11.00 uur en ’s middags van 15.00 uur tot 19.00 uur. Eerst stonden ze er de hele dag, maar dat bleek niet nodig.

0J9A7269 ARZ d.d. 12 april 2022 (70)
De dubbele rotonde gezien vanaf het zuidwesten. Links bovenin het parkeerterrein van de Gasunie. Foto: Rijkswaterstaat.

Advies: dubbele rotonde vermijden in de spits

Voorlopig zijn er geen plannen om de verkeerssituatie bij de dubbele rotonde te veranderen. De situatie hier wordt regelmatig besproken in het verkeersteam dat tijdens Operatie Julianaplein het verkeer in en rond de stad in de gaten houdt. Dit verkeersteam geeft wel het advies om deze dubbele rotonde in de spits te mijden, als dat mogelijk is. Dat geldt bijvoorbeeld voor automobilisten die vanaf het zuiden van de stad in de richting Hoogkerk/Drachten of naar de westelijke ringweg moeten. Zij kunnen beter kiezen voor de A28-oprit Groningen-Zuid. Hier is het relatief rustig. Rijd je bijvoorbeeld op de Paterswoldseweg, dan is de route via Groningen-Zuid waarschijnlijk een stuk sneller. Vanaf deze oprit rijd je via het Julianaplein vlot richting de A7 en de westelijke ringweg.


Lees ook: