20230130 Ronde Vrijheisplein Janauri 2023 Raymond Bos header - Noordelijkfotobureau.nl Beeldnummer 02510

Slimme vraag: waarom liggen er zo veel eps-blokken bij het Vrijheidsplein?

John6 april 2023West


Kijk op de webcam bij het Vrijheidsplein en je ziet grote hoeveelheden witte en grijze blokken. Deze blokken zijn gemaakt van eps, ook wel piepschuim genoemd. We gebruiken deze blokken als ondergrond bij de aanleg van nieuwe wegen. Waarom liggen er eigenlijk zo veel bij het Vrijheidsplein, vooral aan de noordzijde van de ringweg?

220728 EPS N370 - Update Juli 2022 Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 00173
Het eps op de westelijke ringweg, vlak bij de kantoorgebouwen. Foto: Raymond Bos (zomer 2022).n

Eps is licht bouwmateriaal dat gestapeld kan worden tot een stevige ondergrond voor nieuwe wegen. Het heeft verschillende voordelen in vergelijking met de alternatieven. Maak je een ondergrond van zand, dan moet dat maandenlang inklinken. Een ander alternatief is palen heien. Dat geeft veel meer overlast in de omgeving. Ook is er weinig ruimte voor nodig, omdat het eps precies op maat kan worden gemaakt. Bij het Vrijheidsplein is weinig ruimte omdat we dicht bij de bebouwing werken. Verder liggen er nieuwe kabels en leidingen en belangrijke riolering die niet verplaatst kunnen worden. Het eps drukt hier minder op deze leidingen dan zand. Met eps kunnen we dus snel en zonder veel overlast een stevige ondergrond op een smal gebied bouwen, zonder kabels en leidingen te beschadigen.

Rijstroken

Aan de noordkant van het Vrijheidsplein hebben we nogal wat eps nodig, want we bouwen hier aan verschillende rijstroken voor het verkeer. Bij het Vrijheidsplein komen stroken voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten naar Ring West en een strook voor het verkeer naar de Leonard Springerlaan (MartiniPlaza). Ten noorden van het Vrijheidsplein sluit bovendien de rijstrook aan voor het verkeer afkomstig van het Julianaplein. Al deze stroken hebben een stevige ondergrond nodig. Daar werken we nu hard aan. De komende weken zullen de eps-blokken snel uit het zicht verdwijnen.

Webcam

Volg de werkzaamheden aan het Vrijheidsplein via onze webcam.


Lees ook: