20240207 amberkleurige verlichting papiermolentunnel header - 231030 Foto eindresultaat Papiermolentunnel Raymond Bos Beeldnummer 01776

Slimme vraag: waarom worden langs de ringweg ‘witte’ lampen vervangen door gekleurde lampen?

John13 februari 2024


Langs de zuidelijke ringweg worden op steeds meer plaatsen de gewone ‘witte’ lampen vervangen door gekleurde lampen. Waar is dat voor?

Op verschillende plekken langs de ringweg leven vleermuizen. Van vleermuizen is bekend dat zij hinder hebben van wit licht. We willen ons werk zo uitvoeren dat vleermuizen hun leefgebied behouden. Dat zijn we trouwens ook verplicht, volgens de Omgevingswet.

We hebben gemerkt dat rond onze bouwplaatsen te veel wit licht in het leefgebied van de vleermuizen schijnt. Soms hebben we dat kunnen oplossen door de armaturen een beetje te kantelen, bijvoorbeeld op de Europaweg. Waar dat niet voldoende is, vervangen we de gewone witte lampen door vleermuisvriendelijke lampen. Deze geven amberkleurig licht (oranje-geel licht). Mensen kunnen daar nog steeds goed bij zien, maar vleermuizen zijn grotendeels kleurenblind voor die kleur. Zo kunnen we dus de wegen goed verlichten en tegelijkertijd het leefgebied van de vleermuizen behouden. De vleermuisvriendelijke lampen hangen bijvoorbeeld bij de Oude Skivijver en bij de kruising van de Concourslaan met de westelijke ringweg.

Concourslaan_20240116_201157
Vleermuisvriendelijke verlichting bij de Concourslaan. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Video

In deze video meer informatie over verlichting geschikt voor vleermuizen.


Lees ook: