20220824 Op - Afritten Brailleweg header Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 02519

Slimme Vraag: waarom kun je vanaf de A28-afrit Brailleweg niet rechtsaf de Vondellaan op?

John6 september 2022Julianaplein


Nu de zomervakantie voorbij is, is ook de A28-afrit Centrum weer open. Deze afrit is, zoals de benaming al verklapt, bedoeld voor verkeer vanaf de A28 richting het NS-station en de binnenstad. Deze afrit komt vanaf de A28 uit op de Brailleweg. Het autoverkeer moet aan het eind van de afrit links afslaan. Rechts afslaan, naar de Vondellaan, is niet mogelijk. Waarom eigenlijk niet?

Door Aanpak Ring Zuid heeft de wijk De Wijert een directe aansluiting gekregen op de zuidelijke ringweg. Vanaf de Vondellaan kan het verkeer nu via een nieuwe oprit de zuidelijke ringweg op rijden, richting Europaplein/Hoogezand. In de toekomst kan het verkeer via deze oprit ook richting Hoogkerk/Drachten rijden.

Deze nieuwe aansluiting gaat leiden tot veel extra autoverkeer op de Vondellaan. Ten tijde van het opstellen van de plannen voor Aanpak Ring Zuid (omstreeks 2013) maakten veel bewoners van de Vondellaan zich zorgen over deze verkeerstoename. Ze vreesden voor de veiligheid van fietsers en voetgangers en vonden de Vondellaan niet geschikt voor deze grote hoeveelheid extra verkeer.

In overleg met de bewoners is daarom afgesproken om op de A28-afrit Centrum geen rechtsaf toe te staan naar de Vondellaan. Dat beperkt de hoeveelheid verkeer op de Vondellaan enigszins. De Vondellaan blijft goed bereikbaar vanuit het zuiden, via de A28-afrit Groningen-Zuid.

Vanwege de verkeerstoename wordt de Vondellaan anders ingericht, met vrijliggende fietspaden aan beide zijden van de weg. Hier beginnen we dit najaar mee.


Lees ook: