20221115 fietspad ring west concourslaan header - foto Aanpak Ring Zuid - _155720

Slimme vraag: waarom is het fietspad langs de westelijke ringweg zo lang dicht?

John15 november 2022West


Ook fietsers ondervinden de nodige hinder van Aanpak Ring Zuid. Zo is het fietspad langs de westelijke ringweg tussen de Leonard Springerlaan en Verzetsstrijderslaan al enige tijd afgesloten. De verwachting is dat dit zo blijft tot eind 2024. Fietsers kunnen gebruik maken van een omleidingsroute. Toch krijgen we met regelmaat de vraag: waarom is dit fietspad zo lang dicht?

20221115 fietspad ring west oude situatie juli 2018
Op Google Streetview is het oude fietspad nog zichtbaar. Deze afbeelding is van juli 2018.

Eerst voor de duidelijkheid: het fietspad bestaat uit twee delen. Het zuidelijke deel loopt tussen de Leonard Springerlaan (bij MartiniPlaza) en de Concourslaan (Stadspark). Het noordelijke deel ligt tussen de Concourslaan en de Verzetsstrijderslaan. Het zuidelijke deel is vanaf april dit jaar dicht, het noordelijke deel vanaf mei. De omleidingsroutes gaan via het Martini Trade Park en het Stadspark.

20221115 fietspaden westelijke ringweg - Combinatie Herepoort
Het zuidelijke deel van het fietspad (rood) en de omleidingsroute (groen). Afbeelding: OpenStreetMap.
20221115 fietspaden westelijke ringweg noord - Combinatie Herepoort
Het noordelijke deel van het fietspad (rood) en de omleidingsroute (groen). Afbeelding: OpenStreetMap.

Het antwoord op de vraag waarom dit fietspad zo lang dicht is, zit in een combinatie van verschillende werkzaamheden.

Het zuidelijke deel ging in april 2022 dicht toen we hier begonnen met het afgraven van grond voor de nieuwe aansluiting van de zuidelijke op de westelijke ringweg en de nieuwe oprit vanaf de Leonard Springerlaan.

In mei 2022 gingen we op beide delen van het fietspad verder met het checken van de kabels en leidingen in de grond, door het maken van proefsleuven.

Ook bereiden we de bouw voor van een nieuw viaduct van de westelijke ringweg over de Concourslaan. Beide delen van het fietspad lopen hier vlak langs. Hiervoor hebben we dit jaar onder andere bodemonderzoek gedaan.

Na deze werkzaamheden hebben we op de plek van het fietspad eps-blokken gestapeld. Deze ‘piepschuim’-blokken vormen de ondergrond voor de tijdelijke weg voor autoverkeer vanaf Hoogkerk/Drachten naar de westelijke ringweg. Deze tijdelijke weg is vorige week in gebruik genomen. Hiermee hebben we ruimte gemaakt om het nieuwe Vrijheidsplein te bouwen.

20221109 Ring west in gebruik Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 08807
Op de plek van het zuidelijke deel van het fietspad loopt nu de tijdelijke weg vanaf het Vrijheidsplein naar het noorden. Foto: Raymond Bos.

In 2023 beginnen we met het compleet vervangen van het viaduct over de Concourslaan. Voor deze bouwwerkzaamheden is ruimte nodig. Het is tijdens de bouw van het viaduct niet veilig om de fietspaden open te stellen voor fietsers.

Wanneer het nieuwe Vrijheidsplein en het viaduct klaar is, hebben we de tijdelijke weg niet meer nodig. Dan gaan we deze weer opruimen en daarmee komt ook het fietspad weer tevoorschijn. We verwachten dat het fietspad eind 2024 weer open is voor fietsers.


Lees ook: