canvas-20200728 Aanbrengen stempelraam Papiermolentunnel - Foto ID-3013250 2

Slimme vraag: waarom zijn er soms ook werkzaamheden op zaterdag?

John29 juli 2020


De werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg kunnen voor veel overlast zorgen. Niet alleen door de week, maar af en toe ook op zaterdag. Vervelend, als je lekker wilt uitslapen of gewoon wilt genieten van je vrije dag. Waarom is het eigenlijk nodig dat we soms ook op zaterdag werken?

De ‘normale’ werktijden voor onze uitvoerders zijn de doordeweekse dagen van 07.00 uur tot 19.00 uur. De meeste werkzaamheden kunnen op die momenten worden uitgevoerd. Hierop zijn drie uitzonderingen.

Treinvrije periode

De eerste uitzondering is als de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd in een scherp afgebakende periode. Een goed voorbeeld hiervan zijn de ‘treinvrije periodes’. Het treinverkeer wordt dan voor een bepaalde tijd stilgelegd om werkzaamheden bij het spoor uit te kunnen voeren. Het treinverkeer wordt niet zomaar stilgelegd. Dat moeten we heel ruim van tevoren aanvragen. De treinvrije periode duurt ook niet langer dan strikt noodzakelijk. Dat betekent dat we de beschikbare tijd zo goed mogelijk moeten benutten. We werken dan, in verschillende ploegen, continu door. Ook op zaterdag en zondag en ook ’s avonds en ’s nachts.

Autoverkeer

De tweede uitzondering is als voor de werkzaamheden het autoverkeer op een belangrijke weg moet worden stilgelegd. Dan kan de zuidelijke ringweg zelf zijn, maar ook wegen die belangrijk zijn voor het openbaar vervoer. Omdat Groningen zo goed mogelijk bereikbaar moet blijven, mogen we in principe deze wegen niet overdag op een werkdag afsluiten. Dan is het te druk op de weg. Op zaterdag en in de nachten is er veel minder autoverkeer, en dan kan het wel.

Uitloop

De derde uitzondering is als bepaalde werkzaamheden zo veel uitlopen, dat de verdere planning in gevaar komt. Vaak zijn werkzaamheden van elkaar afhankelijk en volgen de bouwstappen door verschillende onderaannemers elkaar nauw op. Ook kunnen we vaak pas op de ene plek beginnen als het werk op een andere plek klaar is. Een kleine uitloop op de ene plek kan grote gevolgen hebben voor de rest van de werkzaamheden. In zo’n situatie kunnen we besluiten om het werk op een zaterdag af te maken. De mogelijkheid om uit te lopen naar zaterdagen, geven we aan in de bewonersbrieven en op de werkzaamhedenkaart op deze website. Natuurlijk snappen we dat omwonenden er niet blij mee zijn als er ook op zaterdag overlast is. Maar af en toe is het onvermijdelijk.

Wil je op de hoogte blijven van uitloop van werkzaamheden in jouw omgeving? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je krijgt dan een smsje als we in jouw deelgebied gaan werken op tijden die we niet van tevoren hebben aangekondigd.


Lees ook: