header

Slimme Vraag: waarom wordt het afgesloten deel van de ringweg helemaal opnieuw geasfalteerd?

John16 juli 2021Oost


Van 12 juli tot en met 23 augustus is de zuidelijke ringweg dicht vanaf knooppunt Euvelgunne tot aan de Europaweg. Hier komt een extra rijstrook voor het verkeer richting Julianaplein. Bij de Stettinweg komt bovendien een nieuwe op- en afrit voor bedrijventerrein Driebond. Ook wordt het gehele stuk opnieuw geasfalteerd. Waarom is dat laatste eigenlijk nodig?

Het opnieuw asfalteren heeft te maken met de afwatering. In het verleden is dit deel van de zuidelijke ringweg zo aangelegd dat regenwater naar de buitenzijde (in dit geval de noordzijde) wegloopt. Nu er aan de buitenzijde een derde rijstrook bij komt, plus een nieuwe af- en oprit, wordt dit aangepast. De weg loopt namelijk vanuit Euvelgunne in een flauwe bocht naar het Europaplein. Volgens richtlijnen voor aanleg van wegen moet dan de weg aan de buitenzijde van de bocht hoger liggen dan aan de binnenzijde. Daarom wordt de gehele rijbaan tussen knooppunt Euvelgunne en de Europaweg als het ware licht gekanteld. Regenwater stroomt dan voortaan af naar de middenberm. Daar leggen we riolering aan, zodat het water snel wegstroomt en niet op de weg blijft staan.

Fundering

Om de rijbaan te kunnen kantelen, moeten we de fundering aanpassen. Om daar bij te kunnen komen, moet de huidige asfaltbaan geheel worden weggefreesd. Na de aanpassing van de fundering bouwen we het nieuwe asfaltpakket in meerdere lagen op.


Lees ook: