20211209 foto header 2 zwarte kastjes helpman

Slimme vraag: waar zijn die zwarte kastjes voor?

John9 december 2021


Op een aantal plekken in de stad, zoals in Helpman/Coendersborg, hangen sinds kort aan lantaarnpalen zwarte kastjes. Waar zijn die kastjes voor? Ze hebben te maken met Operatie Julianaplein.

Dit zijn kastjes die het verkeer tellen. Ze zijn tijdelijk geplaatst in onder andere Helpman/Coendersborg, Corpus den Hoorn en Hoogkerk. In totaal zijn ze te vinden op zestien locaties in en rond de stad en acht in de regio. De kastjes zijn geplaatst in voorbereiding op Operatie Julianaplein. Dat is de naam voor de grootschalige werkzaamheden aan het Julianaplein, van 11 februari tot 9 mei 2022. Deze werkzaamheden, ook wel Operatie Julianaplein genoemd, gaan voor ernstige verkeershinder in de hele stad zorgen. Met de gegevens uit deze kastjes gaan de gemeente Groningen, Groningen Bereikbaar, Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort meten hoe de verkeersdrukte zich over de stad verspreidt. Op basis hiervan kunnen we eventueel aanvullende maatregelen treffen. De kastjes blijven hangen tot aan de ingebruikname van het definitieve Julianaplein (2024).

Radar

Deze zwarte kastjes kunnen de hoeveelheid passerende auto’s tellen en de snelheid ervan meten. Dat gebeurt met behulp van radar. We hebben hiervoor gekozen omdat de bekende telslangen over de weg minder goed geschikt zijn in de winter. Ze zijn bijvoorbeeld gevoelig voor schade door borstelauto’s of sneeuwschuivers. Daarbij kunnen de slangen in winterse omstandigheden niet goed meten. De kastjes kunnen alleen het passeren van een voertuig meten. Er wordt geen foto- of filmopname gemaakt.

20211209 foto zwarte kastjes helpman
Verkeerstelkastjes in de wijk Helpman.

Lees ook: