canvas-Intrillen eerste damwand _ Foto ID_-1013240

Slimme Vraag: kan de ombouw van de zuidelijke ringweg worden versneld, nu er veel minder verkeer is?

John31 maart 2020


De coronamaatregelen hebben veel invloed op ons dagelijks leven. Veel mensen werken thuis en scholen, musea en veel winkels zijn dicht. Evenementen en activiteiten gaan niet door. Dat betekent ook minder verkeer op de zuidelijke ringweg van Groningen. Vaste volgers van ons project vragen zich af of dit van invloed is op de ombouw van de ringweg. Kan de weg nu niet tijdelijk dicht om het werk te versnellen?

Het klopt dat er nu veel minder verkeer op de zuidelijke ringweg is dan normaal. De hoeveelheid verkeer ligt zo’n 30 tot 50 procent lager. Dit geldt ook voor de rest van de ringweg en in de stad zelf.

Kan de ringweg dan niet tijdelijk dicht voor werkzaamheden, net als in de zomerstremming van 2019? Nee, dat gaat niet. Dit vraagt om een aantal maanden voorbereiding, zowel voor de werkzaamheden zelf als de verkeersmaatregelen. Aan de zomerstremming van 2019 bijvoorbeeld ging een lange periode van voorbereiding vooraf. Alles stond in de startblokken om gedurende zes weken in hoog tempo een kilometer aan damwandplanken langs de ringweg in te trillen. Zulke grootschalige werkzaamheden kunnen niet zo snel worden ingepast. Bovendien staan er nu geen vergelijkbare werkzaamheden voor de komende tijd op de planning.

Wel bekijken we of de afname van het verkeer mogelijkheden biedt om bijvoorbeeld de volgorde van werkzaamheden aan te passen. Zo was het de planning om drie zaterdagen in mei damwandplanken direct langs de ringweg bij de Helperzoom in te trillen, ter hoogte van het gebouw van DUO/Belastingdienst. Hiervoor moet een rijstrook van de ringweg worden afgesloten, voor verkeer richting Hoogezand. De werkzaamheden stonden voor zaterdagen gepland, omdat er dan minder verkeer is dan op een werkdag. Deze werkzaamheden zouden tot ‘s avonds laat moeten doorgaan. Omdat er nu door de week minder verkeer is dan op een ‘gewone’ zaterdag, is besloten deze werkzaamheden door de week uit te voeren. Het is dan niet meer nodig om ’s avonds te werken. Dit beperkt dus de overlast voor de omwonenden in de avonduren. Ze zijn nu gepland voor eind april.

Titelfoto: Raymond Bos.


Lees ook: