canvas-Sterrebos

Slimme vraag: krijgt het Sterrebos weer de vorm van een ster?

Sanne Heesterbeek25 juli 2017Zuiderplantsoen


Toen medewerkers van Aanpak Ring Zuid op vrijdag 7 juli ijsjes uitdeelden bij zwembad De Papiermolen, hebben ze veel vragen beantwoord over de plannen en de werkzaamheden. Een heel jonge bezoeker van De Papiermolen had een slimme vraag over het Sterrebos. Het Sterrebos is bij de aanleg van de zuidelijke ringweg, in de jaren ’60, in tweeën gedeeld. Aanpak Ring Zuid maakt van het Sterrebos weer één geheel. De jongeman vroeg: "krijgt het bos dan ook weer de vorm van een ster?"

Het Sterrebos dankt zijn naam aan zijn oorspronkelijke vorm. Het is in 1765 aangelegd als een bos met rechte paden vanuit een centraal punt. Het bos had zo de vorm van een ster. De bomen stonden in strakke rijen, alsof het bos met een liniaal was aangelegd. Vanuit het zuiden kon je tussen de rijen bomen door de Martinitoren zien. Later raakte dit type park uit de mode. Aan het eind van de 19e eeuw werd het Sterrebos opnieuw ingericht, waarbij de vorm van een ster kwam te vervallen.

Door Aanpak Ring Zuid verdwijnt de zuidelijke ringweg ter hoogte van het Sterrebos uit het zicht. De weg wordt hier verdiept aangelegd. Daarbovenop worden ‘deksels’ gelegd. Hierop komen bomen en groen. Zo wordt het Sterrebos weer in ere hersteld.

Helaas voor de jonge zwembadbezoeker krijgt het Sterrebos niet weer de vorm van een ster. Het Sterrebos gaat samen met de tuin van DUO een nieuw park vormen: het Zuiderplantsoen. Dit moet de tegenhanger worden van het populaire Noorderplantsoen. Dwars door het Zuiderplantsoen komen paden voor wandelaars en fietsers. Het ontwerp voor het Zuiderplantsoen wordt later dit jaar gepresenteerd.

historische afbeelding Zuiderplantsoen
Vroeger had het Sterrebos de vorm van een ster. Vanuit het zuiden kon je tussen de rijen bomen door de Martinitoren zien. (Jonas Zeuner, 1785) (Collectie Groninger Museum, foto: John Stoel))

Lees ook: