header Julianabrug en Muntingbrug

Slimme vraag: Wat is de doorvaarthoogte van de toekomstige Julianabrug?

John10 juni 2022Julianaplein


Uit de categorie veelgestelde vragen: de Julianabrug. De oude, beweegbare brug wordt vervangen door een hogere, vaste brug. Veel mensen hebben ons de vraag gesteld wat de doorvaarthoogte van deze nieuwe brug wordt. Ook willen veel mensen weten of deze vaste brug een hindernis wordt voor schepen die de stad Groningen in of uit willen.

Het vaarseizoen is weer begonnen. Grote en kleinere bootjes varen richting en vanaf de stad en ook door de diepenring rond het centrum. De Julianabrug ligt over het Noord-Willemskanaal. Scheepvaart vanuit en naar het zuiden maakt van dit kanaal gebruik. Schepen die de stad binnenvaren, passeren achtereenvolgens de Van Ketwich Verschuurbrug, de Van Iddekingebrug, de Julianabrug, de Muntingbrug (fietsbrug), de Parkbrug en drie bruggen bij het spoor. Zo komen ze uit bij de Zuiderhaven. Daar verzamelen de boten uit verschillende richtingen zich. In colonne worden ze dan verder door de stad geleid.

Het Noord-Willemskanaal is geen ‘staandemastroute’. Dat betekent dat het kanaal niet bevaarbaar is voor schepen met een vaste mast. Dit komt onder andere doordat de brug bij de Van Ketwich Verschuurlaan een hefbrug is. Ook de busbaanbrug naast de spoorbrug is een hefbrug.

De Julianabrug wordt een hoge, vaste brug met een doorvaarthoogte van 5,40 meter. Dat is even hoog als de hefbrug bij de Van Ketwich Verschuurlaan. De nieuwe Julianabrug is dus geen extra belemmering voor de schepen die de stad binnenvaren. Kan een schip onder de Van Ketwich Verschuurbrug door, dan kan hij ook door de Julianabrug.

2019-04-26 13.35.54
De oude Julianabrug (april 2019). Foto: Aanpak Ring Zuid.





Lees ook: