canvas-20200921 gewi-ankers foto ARZ John Brouwer 20200921_143126

Slimme Vraag: wat zijn verticale ankers?

John21 september 2020Zuiderplantsoen


Bij de bouw van de verdiepte ligging zijn we onder andere bezig met het plaatsen van ´verticale ankers´. Wat zijn dat en waarom hebben we ze nodig?

Verticale ankers (ook wel gewi-palen genoemd) moeten voorkomen dat de constructie door het grondwater omhoog wordt gedrukt. Deze palen gaan, zoals de naam doet vermoeden, vanaf de bodem van de bouwput verticaal de grond in.

20200921 gewin ankers hl wichersstraat foto ARZ John Brouwer _140732
Verticiale ankers op de bouwplaats bij de H.L. Wichersstraat. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Bij het plaatsen van gewi-palen wordt eerst een dubbele holle mantelbuis in de grond gebracht, door middel van boren. Vanaf de bovenkant wordt een gewi-staaf in de buis geschoven. Dat is een massieve stalen paal met een schroefdraad. Daarna wordt de mantelbuis geleidelijk weer omhoog getrokken, waarbij de vrijkomende ruimte (onder druk) wordt opgevuld met een cementmengsel (grout). Zo zit het anker ‘muurvast’ in de grond. Aan de bovenkant wordt vaak nog een ankerkop (schotel) geplaatst, voor een goede verankering aan de constructie.

20200921 gewi-anker vdl hl wichersstraat verl lodewijkstraat - Foto ARZ John Brouwer - 2020-09-21 14.30.10 bijgesneden
Het plaatsen van een verticale anker. Foto: Aanpak Ring Zuid.

De gewi-palen die wij gebruiken, zijn circa 6 cm dik en kunnen een lengte hebben van 12 meter. Ook kunnen ze aan elkaar worden gekoppeld, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor fundering op grote diepte. We gebruiken de gewi-ankers in de verdiepte ligging voornamelijk op locaties waar de tunnel en de grond niet zwaar genoeg zijn en dus door het grondwater omhoog gedrukt kunnen worden. De gewi-ankers houden hier de tunnel op zijn plek.


Lees ook: