Waarnemer Jelte Seldenrust: 'Ik ben eigenlijk een paar extra ogen'

VONC18 april 2023


Als uitvoeringsdeskundige kunstwerken gaat Jelte regelmatig de bouwplaats op om waarnemingen uit te voeren. Van het Vrijheidsplein tot aan het Julianaplein: Jelte bekijkt met een scherp oog of de bouw van de viaducten en tunnels voldoen aan de gestelde eisen.

08.00 uur

De dag begint voor Jelte met een koffierondje op kantoor aan de Laan Corpus den Hoorn. “Ik neem meteen een kop koffie mee voor mijn collega’s die er al zijn. We hebben hier geen vaste werkplekken, dus ik zoek een bureau dat vrij is en start mijn computer op.”

08.30 uur

Een goede voorbereiding is het halve werk: dus Jelte is druk in de weer met tekeningen, werkplannen en andere documentatie. “Vanmiddag ga ik op pad om een waarneming te doen aan de onderste tunnel op het nieuwe Julianaplein. Ik kijk bijvoorbeeld of het wapeningsstaal de juiste afmetingen heeft en of de vormgeving klopt. Daarom verzamel ik nu alle informatie die ik straks nodig heb.”

11.00 uur

Het is tijd voor een zogenaamd intern clusteroverleg. Tijdens dit overleg bespreekt Jelte de planning en lopende waarnemingen, vanochtend voor het cluster Julianaplein. Hierbij zit hij aan tafel met uiteenlopende collega’s: van ontwerper en constructeur tot de clustermanager. “Ik ben eigenlijk een paar extra ogen buiten. Ben ik tijdens een waarneming bijvoorbeeld een afwijking tegengekomen in de vormgeving of het wapeningsstaal bij een tunnel? Dan bespreken we samen wat we hiermee doen. Maar we kijken ook breder: hoe gaat het bijvoorbeeld met de doorstroom van verkeer of is er sprake van geluidsoverlast?”

12.30 uur

Rond het middaguur komen de cup-a-soup geuren je tegemoet op kantoor. “Ik eet meestal, heel ongezellig, achter mijn bureau een broodje en een soepje. Dat is wel zo praktisch omdat ik straks op pad ga.”

13.00 uur

Tijd om eropuit te gaan! Gewapend met z’n iPad in de hand loopt Jelte de bouwplaats op van het Julianaplein. “De meeste mensen kennen mij niet anders dan met m’n iPad”, lacht Jelte. “Hierop staat alle informatie die ik vanochtend heb verzameld. Zo kan ik direct vergelijken of de praktijk overeenkomt met de ontwerptekeningen en werkplannen.” Voordat Jelte naar de betreffende tunnel gaat, werpt hij een algemene blik op de bouwplaats. “Ik let ook op veiligheid, bijvoorbeeld of alles goed is afgeschermd en of de bouwplaats er netjes uitziet.”

13.30 uur

Van de tunnel die Jelte vandaag controleert, maakt hij veel foto’s. “Ik meet alles na en gebruik foto’s voor in het waarnemingsrapport.” Tijdens zijn ronde praat hij af en toe met een vlechter of timmerman. “Ik vind het altijd gezellig om even een praatje te maken met de mannen.” Na afloop loopt hij de bouwkeet in om zaken die zijn opgevallen met de uitvoerder te bespreken. “Ik kijk graag samen hoe we dingen kunnen verbeteren.”

Jelte Seldenrust. Foto: Jeroen van Kooten
Jelte Seldenrust. Foto: Jeroen van Kooten

15.30 uur

Metingen, foto’s en andere waarnemingen: het is tijd om ze vast te leggen. “Ik maak mijn rapporten in het programma Relatics. Hierin kan ik alle gegevens kwijt en een conclusie trekken. Dit rapport gaat ook naar de aannemer.”

17.30 uur

De dag zit erop. Jelte stapt in de auto voor een ritje richting Heerenveen en kijkt terug op een mooie werkdag. “We grappen op kantoor wel eens dat we hier in de Champions League van de infraprojecten spelen. Zo voelt het ook wel. Ik draag bij aan een groot en aansprekend project en daar ben ik best trots op!”


Lees ook: