Slimme vraag: waarom staat Hengelo op de borden en niet bijvoorbeeld Utrecht?
Wie over de nieuwe zuidelijke ringweg rijdt, zal zien dat op de blauwe borden niet meer Utrecht wordt vermeld, maar wel onder andere Hengelo. Dat lijkt niet heel logisch, want Hengelo is niet een heel grote plaats en ook best ver weg. Waarom is dat, vragen veel mensen zich af.
Voor de bewegwijzering in Nederland is er een landelijk, eenduidig systeem bedacht. In dat systeem is Nederland ingedeeld in tien ‘netwerkdoelen’.

Het idee is dat in Nederland steeds naar de volgende netwerkdoelen wordt verwezen. Vanuit Groningen staan er op de borden daarom verwijzingen naar de netwerkdoelen Amsterdam, Zwolle en Hengelo.
Voor Groningen is Utrecht niet een aangrenzend netwerkdoel. Voor Zwolle wel. Rijd je dus naar Zwolle, dan verschijnt Utrecht vanzelf op de borden.
Hengelo
Je kunt je nog wel afvragen waarom als netwerkdoel in het oosten van het land voor Hengelo is gekozen en niet voor bijvoorbeeld Enschede. Bij deze keuze wordt niet als eerste gekeken naar het aantal inwoners. Als er meerdere steden vlak bij elkaar zijn die in aanmerking kunnen komen als netwerkdoel, is de stad gekozen die voor het verkeer het meeste de functie heeft van draaischijf.
Wil je hier meer over weten, kijk dan op Wegenwiki op de pagina Netwerkdoel.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Rijkswaterstaat voert regelmatig inspectievluchten uit, wat mooie luchtfoto's oplevert. In dit album zie je de meest recente beelden van het Julianaplein, het Vrijheidsplein en het Zuiderplantsoen.
Woensdag 12 maart tussen 9.00 uur en 15.00 uur voeren we een energietest uit in de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg. Tijdens de test zijn de buitenste rijstroken van de verdiepte ligging dicht, net als de opritten vanaf de Europaweg en de Brailleweg.
Op dinsdag 25 februari is onze fotograaf Raymond Bos op pad gegaan om de voortgang van de werkzaamheden bij de Esperantotunnel en de Helperzoom vast te leggen.