20240702 onthulling graphic concrete julianabrug gyas header - foto ARZ - 20240627_165833

Woensdag feestelijke onthulling afbeeldingen onder Julianabrug bij Gyas

John2 juli 2024Julianaplein


Nu de onderdoorgang bij de Julianabrug voor fietsers en voetgangers klaar is, is het tijd om de afbeeldingen onder de brug officieel te onthullen. Dat doen we woensdag 3 juli vanaf 12.30 uur, bij en samen met roeivereniging Gyas. Iedereen is van harte welkom.

De oude, beweegbare brug over het Noord-Willemskanaal is vervangen door een hoge, vaste brug. Deze is sinds eind april in gebruik voor het autoverkeer.

Onder de nieuwe Julianabrug zijn twee afbeeldingen aangebracht die iets vertellen over het Noord-Willemskanaal. Het kanaal is in 1861 geopend voor het vervoeren van goederen over het water tussen Groningen en Assen. Daarom is aan de westzijde van de brug een foto te zien van een binnenvaartschip, uit het begin van de 20e eeuw. Later is het kanaal ook het domein geworden van de roeiers van Gyas, met hun botenhuis iets ten zuiden van de Julianabrug. Op de oostelijke wand is daarom een foto aangebracht van een roeiwedstrijd, met een team van Gyas.

De foto’s zijn met een speciale techniek op het beton aangebracht. Hiervoor wordt een speciale folie met betonvertrager gebruikt, waardoor het beton op die plek langzamer uithardt. Zodra het paneel is uitgehard, wordt het schoongespoten met een hogedrukreiniger. Dit onthult het patroon van de afbeelding en brengt het kunstwerk echt tot leven.

Onthulling

We gaan de afbeeldingen woensdagmiddag feestelijk onthullen samen met roeivereniging Gyas. Bijzonder is dat de roeiers van de oostelijke afbeelding zelf aanwezig zijn. Om iedereen in een maritieme sfeer te brengen, treedt shantykoor Oosterstörm uit Groningen op.

Na afloop van het programma is iedereen welkom bij Gyas, die het clubhuis openstelt.

Programma

12.30 uur Ontvangst met koffie, thee en gebak bij Gyas, optreden shantykoor Oosterstörm
12.45 uur Welkomstwoord en toespraken
13.00 uur Feestelijke onthulling samen met oud-roeiers Gyas
13.25 uur Tweede optreden shantykoor
14.00 uur Einde, aansluitend Open Huis bij Gyas


Lees ook: