20240702 bord Jan Hoiting knp Westerbroek header - 120832

Viaduct Westerbroek vernoemd naar gesneuvelde militair Jan Hoiting

John10 juli 2024Oost


Het viaduct bij Westerbroek over de A7, aan de oostkant van de stad, is vernoemd naar militair Jan Hoiting. Hij overleed op 5 oktober 1983 tijdens een vredesmissie in Libanon door een noodlottig schietongeval. Hij was 19 jaar. Eind juni was er op het stadhuis een ceremonie waarin het viaduct officieel werd vernoemd.

Jan Hendrik Hoiting is afkomstig uit Groningen. Van juli tot oktober 1983 was hij dienstplichtig militair en boordschutter bij de vredesmissie van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon. Hij kwam om toen een collega de werking van een mini-UZI demonstreerde.

Het initiatief voor het bord is van het Nationaal Veteranen Platform. Deze organisatie zet zich in voor het vernoemen van bruggen en viaducten naar omgekomen militairen. Dat gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeenten, nabestaanden en de krijgsmachtonderdelen. De doelstelling van dit project is het maatschappelijk zichtbaar maken van militairen die in het recente verleden in het kader van de vrijheid hun leven gaven.

Het bord werd al eerder dit jaar aan beide zijden van het viaduct geplaatst.
Jan Hoiting (1964-1983).


Lees ook: