20240502 Botrotonde CdH Stadspark header - foto RWS - CG3A4358 RWSNN_Ring zuid ARZ (38)

Vanaf 6 mei herinrichting dubbele rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark

John2 mei 2024West


Komende week starten we met het herinrichten van de dubbele rotonde bij Corpus den Hoon/Stadspark. Tot 27 juli passen we de westzijde aan. Daarna gaan we verder met de oostzijde. Op 30 augustus is de rotonde helemaal klaar.

20240502 dubbele rotonde corpus den hoorn stadspark
Plattegrond van de huidige situatie bij de dubbele rotonde, aan beide kanten van de A7. Aan de noordzijde het Stadspark, aan de zuidzijde de wijk Corpus den Hoorn. Kaart: Openstreetmap.

De bekende dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark is de laatste jaren belangrijk veranderd. Nog niet zo lang geleden moest hier al het verkeer langs dat vanuit Hoogkerk/Drachten (A7) richting de westelijke ringweg ging, en omgekeerd. Dat hoeft nu niet meer. Dit verkeer heeft op het Vrijheidsplein zijn eigen verbindingsbogen gekregen. Door de aanpassing van het Vrijheidsplein is de dubbele rotonde een stuk minder druk geworden. Nu, tijdens Operatie Ring Zuid, kan het nog wel druk zijn op de rotonde. Dat komt door de afsluitingen bij het Julianaplein.

Komende week beginnen we herinrichting van de dubbele rotonde. Op de afbeelding hieronder is de oude en de toekomstige situatie te zien. De dubbele rotonde wordt ook wel een botrotonde genoemd, omdat hij van boven lijkt op een bot waarop een hond graag kauwt.
laan-corpus-denhoorn-botrotonde-nieuw
laan-corpus-denhoorn-botrotonde-3d oud

De dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark. Links van de oranje lijn de oude situatie, rechts de nieuwe situatie. Sleep de oranje lijn heen en weer om de verschillen te zien.

Westzijde

Het fietspad bij de dubbele rotonde is al in maart verplaatst van de westzijde naar de oostzijde. Daar ligt het fietspad ook in de definitieve situatie. Dit geeft ruimte om de rest van de rotonde definitief in te richten.

Van 6 mei tot 27 juli passen we de westzijde van de rotonde aan. In deze periode is de hele rotonde aan de westzijde afgesloten, inclusief de afrit Groningen Corpus 36a voor verkeer vanaf het Julianaplein (zie de afbeelding hieronder).

20240502 rotonde Corpus den Hoorn Stadspark westzijde dicht
De afsluitingen aan de westzijde van de dubbele rotonde, tot eind juni. Kaart: Groningen Bereikbaar.

Ook ruimen we onze bouwplaats langs de Jan Evert Scholtenlaan op. Aan de oostzijde van deze weg richten we het nieuwe fiets- en voetpad in. Hiervoor is de Jan Evert Scholtenlaan van 6 mei tot 24 juni dicht in zuidelijke richting (het Stadspark uit). Je kunt het Stadspark dan verlaten via de Concourslaan bij het Gasunie-gebouw.

Van 24 juni tot en met 30 augustus is de Jan Evert Scholtenlaan in twee richtingen afgesloten. In deze periode is de ingang van het Stadspark aan de Peizerweg geopend.

Oostzijde

De oostzijde van de rotonde passen we van 27 juli tot 23 augustus aan. In die periode is de oostzijde van de rotonde afgesloten. Dat geldt ook voor de oprit richting het Julianaplein en naar de westelijke ring en de verbinding vanaf de Concourslaan. Ook het fietspad langs de rotonde is in deze periode dicht. Fietsers kunnen vanaf 27 juli gebruik maken van het fietspad onder het Vrijheidsplein, tussen Martiniplaza en het Leonardo Hotel.

Afronding

Van 23 tot 30 augustus gaan we de nieuwe rotonde asfalteren. We brengen de deklagen en de belijning aan en werken de laatste puntjes af. Daarvoor is de hele rotonde, inclusief het fietspad en alle op- en afritten, afgesloten. Dat geldt ook voor de afslag naar het Martini Ziekenhuis en Corpus den Hoorn en ook voor de verbindingsweg tussen Concourslaan en de rotonde.


Lees ook: